Editorial #46

Δύο φορές έχει συμμετάσχει η δεξιά στο πολυτεχνείο. Με 47 χρόνια διαφορά. Στις 13/11/2020, τη δεύτερη φορά, οι μπάτσοι κάνουν έφοδο στο πολυτεχνείο, βανδαλίζουν τον χώρο και συλλαμβάνουν 92 άτομα, που είχαν προχωρήσει σε κατάληψη του πανεπιστημίου διαμαρτυρόμενα για το lock out που αποφάσισε η διοίκηση του ΕΜΠ, εν όψει των εκδηλώσεων της 17 Νοέμβρη.

Είμαστε η γενιά που ξαναζεί την ιστορία. Όλα όσα συμβαίνουν μας φέρνουν στο μυαλό τις αφηγήσεις των προηγούμενων γενεών που έζησαν τη χούντα. Αυτή η περίεργη, λόγω του νεαρού της αντίληψής μας, έκφραση «η Ελλάδα στον γύψο» αποσαφηνίζεται μέσα από την άγρια και βίαιη καταστολή που λαμβάνει χώρα κάθε μέρα πλέον απέναντι στους πάντες, μέσα από τα βασανιστήρια σε αστυνομικά τμήματα που οι κραυγές πόνου ξεχύνονται σε όλα τα γύρω στενά, μέσα από νομοσχέδια που παρανομοποιούν τις διαδηλώσεις και τις απεργίες, μέσα από το γεγονός ότι είναι κακούργημα άμα σβήνεις σβάστικες στον δρόμο, μέσα από συλλήψεις μαθητών/τριών και πολλά ακόμα

Στο ζήτημα της (κακό)διαχείρισης της πανδημίας το κράτος κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, και τα πάντα υπόσχονται μια ακόμα χειρότερη εξέλιξη. Οι χιλιάδες προσλήψεις μπάτσων, στρατιωτικών και παπάδων, την ίδια στιγμή που η έλλειψη σε δασκάλους, γιατρούς και Μ.Μ.Μ. είναι σε επικίνδυνα επίπεδα έχει οδηγήσει σε ένα σχεδόν μόνιμο λοκ ντάουν στις περισσότερες περιοχές, αφού στην πραγματικότητα αυτές οι ελλείψεις είναι που οδηγούν στην αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό με τη σειρά του ανοίγει τον δρόμο για να περάσουν μια σειρά νόμους που ενδυναμώνουν το κράτος και το κεφάλαιο, και παράλληλα υπονομεύουν στοιχειώδη κεκτημένα δεκαετιών όπως το 8ωρο, το δικαίωμα στην απεργία, το δικαίωμα στη στέγαση και την… ελεύθερη μετακίνηση οπουδήποτε και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Στις περιπτώσεις μπάτσων, στρατιωτικών και παπάδων, που πάντα υπάρχει οικονομικό κεφάλαιο για την ενίσχυσή τους, συγκαταλέγεται φυσικά και ο πολεμικός εξοπλισμός της χώρας. Μέσα σε όλη αυτή την κοινωνική και οικονομική δυστοπία, τα χαριεντίσματα με το κράτος της Τουρκίας καλά κρατούν, ώστε να δικαιολογήσουν τα δισεκατομμύρια που ξοδεύτηκαν και φέτος σε φρεγάτες από τη Γαλλία, αεροσκάφη Rafale κ.α. Και να υπογραμμίσουμε ότι και φέτος, παρ’ όλη την οικονομική κατάσταση, το ελληνικό κράτος είναι στη 2η θέση αμυντικών δαπανών μετά τις Η.Π.Α. στο ΝΑΤΟ.

Σε όλα αυτά έρχονται να συμπληρώσουν μια κωμικοτραγική νότα οι δημόσιες εμφανίσεις κυβερνητικών εκπροσώπων που, σαν σύγχρονες Μαρίες Αντουανέτες, κάνουν δηλώσεις όπως «…γνωρίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι εξαρτημένοι από τον μισθό τους…» ή «…αν πάρουμε 1000 λεωφορεία θα πρέπει να κοπούν συντάξεις…».

Εμείς απαντάμε πως θα συνεχίσουμε να χτίζουμε γέφυρες ταξικής-διεθνιστικής αλληλεγγύης, να χτίζουμε την αυτοάμυνά μας, να αγωνιζόμαστε, να ανοίγουμε καταλήψεις, να σηκώνουμε γκιλοτίνες.

Υ.Γ.: Σύντομο και χωρίς σχόλια, μιας που περιττεύουν, αφού τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, στην πόλη της Θεσσαλονίκης έγιναν πέντε συλλήψεις για μοίρασμα κειμένων, αφού προπαγάνδιζαν την «παράνομη» διαδήλωση της 17 Νοέμβρη.

Louielouie