Έξω απ’ την πλατεία η αστυνομία!

από τη διαδήλωση στην Κυψέλη στις 9/5, μία ημέρα μετά την επίθεση της αστυνομίας, «Στρίμωγμα στους χώρους δουλειάς - Δακρυγόνα στις πλατείες Να πάρουμε τις ζωές μας πίσω - Αντίσταση σε όλες τις γειτονιές»

Δεν μισούμε τυχαία την αστυνομία. Όλο αυτό το διάστημα, όσες-και ήταν πολλές και σε πανελλαδικό επίπεδο- κινήσεις αλληλεγγύης οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν από τον κόσμο του κινήματος για συλλογή και παροχή ειδών πρώτης ανάγκης για τους μη έχοντες, ήρθαν αντιμέτωπες με άλλες τόσες επεμβάσεις της αστυνομίας κατόπιν εντολών αλλά και πρωτοβουλιακά. Είδαμε στη λαϊκή αγορά στα Εξάρχεια όπως και στην πλατεία της περιοχής, να προσπαθούν να εμποδίσουν τη διανομή, και να διώχνονται από τον κόσμο της γειτονιάς. Είδαμε στη Λάρισα αστυνομικό να σκίζει κάτω από το σπίτι του αφίσες που καλούσαν για συλλογή τροφίμων, να βρίζει και να εξαπολύει απειλές ότι δεν έχουμε άσυλο να κάνουμε ότι μας καπνίσει − να θέλουμε δηλαδή να βοηθήσουμε το διπλανό μας. Είδαμε αστυνομικούς να τραμπουκίζουν και να χλευάζουν άτομα που προσέφεραν τρόφιμα σε μετανάστες. Είδαμε παρακολουθήσεις, πρόστιμα και εξακριβώσεις στοιχείων σε κόσμο που στάθηκε αλληλέγγυος στις κινητοποιήσεις των γιατρών και των καλλιτεχνών. Τα παραδείγματα πολλά και η λίστα μεγάλη για την ποινικοποίηση και καταστολή της αλληλεγγύης από το κράτος. Ο κακοπαιγμένος ρόλος της αστυνομίας ως προστάτης και εγγυητής της υγείας μας δεν πείθει κανένα. Είδαμε λοιπόν ακόμα, να πέφτουν χημικά στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, τα ΜΜΕ, παρεούλα με τον Χαρδαλιά, να ανακοινώνουν νέες απαγορεύεις με κλείσιμο της πλατείας, και να παρουσιάζουν τα γεγονότα όπως θέλουν αυτοί.

Είδαμε την απρόκλητη και λυσσαλέα επίθεση σε κόσμο που άραζε στην πλατεία Αγ. Γεωργίου στην Κυψέλη, όταν αρχικά έσβησαν όλα τα φώτα της πλατείας και δευτερόλεπτα μετά μηχανοκίνητες ομάδες ΔΕΛΤΑ («Δράση») και ΜΑΤ εξαπέλυσαν πραγματικό ανθρωποκυνηγητό. Να σημειώσουμε πως λίγες ώρες πριν είχε προηγηθεί queer-φεμινιστική διαδήλωση, που ξεκίνησε από την πλατεία και κινήθηκε στις γειτονιές του κέντρου. Μία μέρα μετά, ως απάντηση στο κατασταλτικό ντελίριο της προηγούμενης βραδιάς, διοργανώθηκε νέα διαδήλωση, με τη μαζική παρουσία 1500, ίσως και περισσότερων, ατόμων, δίνοντας την καλύτερη απάντηση στο κράτος που αναγκάστηκε να υποχωρήσει.

Κάποιες μέρες μετά, το Σάββατο 16 Μαΐου, δύο διμοιρίες ΜΑΤ και άντρες της ΟΠΚΕ επιτέθηκαν σε κόσμο που απλά καθόταν στην πλατέια Καλλιθέας στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης, αφού ούτε στο Μπακογιαννέικο ανήκαν, ούτε εγκαίνια συντριβανιού είχαν. Συνεχίζοντας τη φάρσα της επιλεκτικής καταστολής κατά του συνωστισμού (την ίδια στιγμή που εξετάζουν την περίπτωση να ανοίξουν τα μαγαζιά εστίασης νωρίτερα για τις ανάγκες της αγοράς!) οι δυνάμεις καταστολής έκαναν χρήση χημικών σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης, κυνήγησαν κόσμο στα στενά της Άνω Πόλης μέχρι το κέντρο, και χτύπησαν κόσμο με τα γκλοπ και τις ασπίδες με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμών μερικών. Νωρίτερα είχαν παραμείνει για αρκετή ώρα στην πλατεία με τον συγκεντρωμένο κόσμο να φωνάζει συνθήματα κατά της κρατικής καταστολής και υπέρ των δημόσιων χώρων.

Δεν είναι όμως από ό,τι φαίνεται όλες οι πλατείες ίδιες. Στα εγκαίνια της πλατείας Ομονοίας όπου μαζεύτηκαν όλα τα κουστούμια να δουν τα συντριβάνια για παράδειγμα, ο συνωστισμός δεν ήταν και τόσο επικίνδυνος.

Παρακάτω δημοσιεύουμε το κείμενο της συνέλευσης των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής. Σίγουρα έχουμε περισσότερους λόγους να τους εμπιστευόμαστε για το τι πραγματικά συμβαίνει στις ζωές τους.

Για τα γεγονότα της πλατείας του Αη-Γιάννη στις 5/5/20

Εμείς που γράφουμε αυτό το κείμενο, είμαστε άνθρωποι που κινούμαστε, ζούμε, δουλεύουμε και μεγαλώσαμε στην Αγία Παρασκευή κάνοντας ακόμα και σχεδόν καθημερινή χρήση της πλατείας, σε διαφορετικές ώρες μέσα στη μέρα. Είμαστε γονείς που βγάζουν βόλτα τα παιδιά τους τα πρωινά και τα απογεύματα στην πλατεία, εργαζόμενες που βγάζουν τα παιδιά άλλων, έφηβοι που ερωτεύονται, παίζουν, και δίνουν τα πρώτα τους ραντεβού και φιλιά στην πλατεία, άνθρωποι που επιλέγουν να περάσουν τα βράδια τους, να συναντήσουν φίλους και να κοινωνικοποιηθούν στην πλατεία έξω από τα κυρίαρχα πρότυπα του lifestyle.

Χτες το βράδυ (Τρίτη 4/5) στην Αγ. Παρασκευή έγινε ξεκάθαρο ότι πίσω από τα «μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας» κρύβονται οι αιώνιοι ευσεβείς πόθοι όσων κυβερνάνε για την ολοκληρωτική καθυπόταξη και τον πλήρη έλεγχο της καθημερινής ζωής των ανθρώπων. Μετά από έναν μήνα απαγορεύσεων κυκλοφορίας, στην πάνω πλατεία Αη-Γιάννη, όπως και σε όλες τις περιοχές, άρχισαν ξανά αρκετοί άνθρωποι της πόλης να κάνουν πράξη τη δικιά τους κανονικότητα. Να βρεθούν με φίλους και να περάσουν την ώρα τους στον δημόσιο ανοιχτό χώρο της πλατείας. Ενάντια στον φόβο και τον περιορισμό όλων των προηγούμενων ημερών, βγήκαν αυθόρμητα στη γειτονιά τους για να ξαναζήσουν «ελεύθερα». Οι μηχανισμοί της καταστολής λειτούργησαν άμεσα, με τα παπαγαλάκια στα, τοπικά και μη, ΜΜΕ να αναπαράγουν μπούρδες για πάρτυ καλεσμένα από διακινητές ναρκωτικών! Μπροστάρης και υποκινητής στη σπέκουλα απέναντι στους δεκάδες ανθρώπους κυρίως της πόλης, ο δήμαρχος Ζορμπάς βρήκε ευκαιρία να βγάλει από την τσέπη την ακροδεξιά ατζέντα του και να «καθαρίσει» την πλατεία, ώστε να χαρίσει τραπεζάκια στους μαγαζάτορες που ονειρεύονται χρόνια τώρα να καταπατήσουν τον δημόσιο χώρο της πλατείας. Εξάλλου έχει ήδη σχεδιάσει ανάπλαση της πλατείας με αυτό το σκεπτικό, και έχει ανοιχτά δηλώσει σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ότι θέλει να φύγει ο κόσμος από την πλατεία. Υπερηφανευόμενος λοιπόν για τις διασυνδέσεις του με υπουργούς και αστυνομία, μετέτρεψε με την προκλητική παρουσία διμοιριών των ΜΑΤ που επιτέθηκαν με χημικά μέσα στην πλατεία, μια γειτονιά σε τοπίο με τις δυνάμεις καταστολής να κυνηγάνε στους δρόμους και τα στενά νέους/ες που την προηγούμενη στιγμή είχαν διαπράξει έγκλημα με το να βρίσκονται απλά στα παγκάκια και τα σκαλάκια της πλατείας της γειτονιάς τους. Δυστυχώς για τους δήθεν προστάτες μας από την πανδημία ΜΑΤατζήδες, που με τα χημικά τους προκάλεσαν πλήθος κόσμου να βήχει δεξιά κι αριστερά, οι κάτοικοι της περιοχής υπερασπίστηκαν τον δημόσιο χώρο απωθώντας με τις διαμαρτυρίες και τις φωνές τους τα ΜΑΤ, επιστρέφοντας και πάλι στην πλατεία.

Στη νέα κανονικότητα που κάποιοι προσπαθούν να επιβάλουν με τα γκλοπ και τη βία, οι οποίοι νομίζουν ότι θα μας δίνουν εντολές για το πότε θα περπατάμε, πότε θα γελάμε, πότε θα βλέπουμε τους φίλους μας, πότε θα μιλάμε, πότε θα ερωτευόμαστε, πότε και πού πρέπει να καταναλώνουμε, με μια κάμερα μέσα σε κάθε σπίτι κι έναν μπάτσο πάνω από το κεφάλι μας, να απαντήσουμε με ελευθερία, συνείδηση, συλλογικότητα.

Να μην δεχτούμε να γίνει καμία πλατεία μαγαζί. Για να κάνετε τη γειτονιά μας φυλακή θα περάσετε από πάνω μας! Έξω απ’ την πλατεία η αστυνομία!

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής