Και μπήκαν χρόνοι δίσεκτοι και μήνες οργισμένοι… πριν από 30 χρόνια (Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος)

«Δεν θα είναι μακριά ο καιρός που θα ευχαριστούμε τον Δροσογιάννη
που δημιούργησε «συγκροτημένο» επαναστατικό κίνημα»

 

Προκήρυξη της «Αναρχικής Δράσης» μετά από εμπρησμό μαγαζιού χαφιέ στα Εξάρχεια

 

 

Ένας παγωμένος ήλιος ανατέλλει πάνω από το Περού. Μετά από στάση 400 κρατουμένων (μέλη της ομάδας «Φωτεινό Μονοπάτι») στις φυλακές, η τάξη αποκαθίσταται τα ξημερώματα με 110 κρατούμενους νεκρούς. Ο πρωθυπουργός δεν δέχεται την παραίτηση του Υπ. Εσωτερικών αφού έπραξε τα δέοντα. Ο ήλιος δύει στην άλλη πλευρά του ειρηνικού ωκεανού, όπου η Γαλλική κυβέρνηση παραδέχεται ότι βύθισε το πλοίο Rainbow Warrior της Greenpeace για να μην εμποδίζει τις πυρηνικές δοκιμές.

Σε όλες τις χώρες του «υπαρκτού» σπάει ταμεία η νέα ταινία «Μόνος στο ταξίδι» με τον σοβιετικό αντι-ράμπο Μιχαήλ Νοτσχίν, ο οποίος καθαρίζει ιμπεριαλιστές σε όλο τον κόσμο. Ο Γκορμπατσόφ  στον υπαρκτό πόλεμο του Αφγανιστάν αποσύρει 6 σοβιετικές μεραρχίες για να συνεχιστεί ο διάλογος για τον αφοπλισμό. Στα γκέτο των μαύρων στη Ν. Αφρική δεν έχουν τηλεόραση για να δουν την ταινία. Από την αρχή του χρόνου μετράνε 1697 καταγεγραμμένους νεκρούς από τις επεμβάσεις της αστυνομίας του Απαρτχάιντ. Το ψήφισμα του Ο.Η.Ε. για την καταδίκη του φυλετικού κράτους, μπλοκάρεται από Θάτσερ και Ρέηγκαν.

Ένας ζεστός ήλιος καίει τα στενάκια της Αθήνας, όταν επιτροπή κατοίκων των Εξαρχείων καλεί σε συνέντευξη τύπου τους δημοσιογράφους και τους δίνει συγκεκριμένα στοιχεία για εμπόρους ηρωίνης που δρουν στην περιοχή με την κάλυψη-ανοχή της αστυνομίας.

Ο Δροσογιάννης πανηγυρίζει για άλλο λόγο. Μετά από παρακολούθηση συλλαμβάνεται η δικηγόρος Ιατροπούλου (σύζυγος του Ρολφ Πόλε), να δίνει άσυλο στους δραπέτες Τεμπερεκίδη και Πετρόπουλο. Στο σπίτι της, χωρίς να παρίσταται η ίδια, βρίσκεται και ποσότητα ναρκωτικών κάτι που η ίδια αρνείται. Ο δικηγόρος της, Κωνσταντόπουλος, καταφέρνει να μην προφυλακιστεί και ο σκηνοθέτης Ν. Κούνδουρος πληρώνει το υπέρογκο ποσό της εγγύησης. Ο Παπανδρέου καλεί τον στρατηγό για εξηγήσεις μετά το φιάσκο.

Και ενώ αυτά γίνονται στην Αθήνα, η Θεσσαλονίκη έχει αδειάσει από αναρχικούς. Μετά από επίθεση με μολότοφ σε μπατσικό και τον βαρύτατο τραυματισμό των δυο επιβαινόντων, αρχίζουν μαζικές συλλήψεις και βασανισμοί σε όλη την πόλη. Κανένας δεν ασχολείται με την απεργία πείνας των Μαγκαδένη και Μπαλή, για την προφυλάκισή τους μετά από διαδήλωση ενάντια στα πυρηνικά. Κινητοποιούνται 2.500 αστυνομικοί για να απαγορεύουν πορεία μερικών δεκάδων ατόμων ενάντια στην κρατική καταστολή και προσαγάγουν μαζικά κόσμο από τον σιδηροδρομικό σταθμό που επιστρέφει από το συνέδριο των αναρχικών στην Πάτρα.

Το καλοκαίρι θέλει τη δροσιά της νύχτας και η υπ. Πολιτισμού σκέφτεται μέτρα στήριξης των θερινών σινεμά αφού έχουν μείνει μόνο 136 σε όλη τη χώρα από 750 το 1966. Πού όρεξη για σινεμά όταν ανακοινώνονται αυξήσεις 8% στο ψωμί και 15% στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ; Ο υπ. Οικονομίας βρίσκει τη λύση και την ψιθυρίζει στον πρωθυπουργό: Καθιέρωση της μερικής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Λύσεις όμως δεν υπάρχουν για τις «προβληματικές» Πειραϊκή Πατραϊκή και Σκαλιστίρη. Λίγο πριν οδηγηθούν σε πτώχευση, ο ΕΛΑ υπενθυμίζει με 3 εκρήξεις το πρόβλημα. Η αστυνομία θα αποδεσμεύσει τον στρατό και ανακοινώνει ότι θα φτιάξει δικό της τμήμα εξουδετέρωσης βομβών. Η φτώχεια χτυπάει και τους 2.200 επαναπατρισθέντες κομμουνιστές που ζητάνε και αυτοί σύνταξη αντιστασιακού.

Παλιές ιστορίες που ο Αντρέας θέλει να ξεχάσει. Τους τις θυμίζει όμως επιστολή του Καστοριάδη, που τον καταγγέλλει ότι το 1939, μετά τη σύλληψή τους, ρουφιάνεψε τους συντρόφους του για να αφεθεί ελεύθερος. Ουδέν σχόλιο, είναι η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Το ίδιο θα απαντήσει στο αν θα ξεκινήσει ο πρώτος αγώνας ΠΑΟ-ΑΡΗΣ του πρωταθλήματος. Ανακοινώνεται η δημιουργία της Ε.Π.Ο. και έτσι δε θα υπάρξουν ξανά «προκατασκευασμένοι» αγώνες. Μαζί έρχεται και η τροπολογία Βαλυράκη για τη ρύθμιση των χρωστούμενων των Π.Α.Ε. σε παίκτες, οι οποίοι αρχίζουν απεργία. Η ομάδα των εφοπλιστών, Ολυμπιακός, πνίγεται στα χρέη αλλά όλοι προσέχουν τον πρώην μπογιατζή που ήρθε από την Αμερική και μετά την τράπεζα Κρήτης δίνει 1 δις για να αγοράσει την τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας. Ο Κοσκωτάς βγαίνει στην επίθεση.

Η Καλαμάτα κουνιέται μετά από μεγάλο σεισμό αλλά τα Γιάννενα σείονται μετά το σκάσιμο της φούσκας Γούκου. Σύμφωνα με υπολογισμούς 2 με 7 δις δραχμές είχαν κατατεθεί στην πυραμίδα του (δηλαδή το 4-14% του Α.Ε.Π. του 1985).

Ο Σεπτέμβριος τελειώνει με μεγάλα βάσανα για τον υπ. Δικαιοσύνης. Στημένοι αγώνες, πρεζέμποροι, τοκογλύφοι και λοιποί· πού να βρει χρόνο να ασχοληθεί με τις καταγγελίες για ομαδικούς βιασμούς ανήλικων κρατουμένων στο κολαστήριο του Επταπυργίου από δεσμοφύλακες, εν γνώσει μάλιστα του διευθυντή Θ. Πίτσιου; Οι πρώτες σταγόνες δείχνουν καταιγίδα…

Χρόνοι δίσεκτοι…