Και μπήκαν χρόνοι δίσεκτοι και μήνες οργισμένοι… πριν από 30 χρόνια (Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1986)

“Είναι βλάκας όποιος λέει μυστικά στο τηλέφωνο. Τώρα, η παρακολούθηση είναι πολύ πιο εύκολη από την εποχή μου”

Θεοφάνης Τόμπρας, γενικός διευθυντής του ΟΤΕ και πρώην υπάλληλος της ΚΥΠ

 

Στην Ισλανδία, τη χώρα του ατέλειωτου παγετώνα, συναντιούνται οι Ρίγκαν και Γκορμπατσόφ για να αποφασίσουν τον πυρηνικό αφοπλισμό, αλλά οι πάγοι δε λιώνουν ανάμεσα τους. Σε πιο ζεστά κλίματα, η CIA παραδέχεται τελικά ότι πουλούσε όπλα στο Ιράν για να χρηματοδοτεί τους παρακρατικούς Κόντρας στη Νικαράγουα. Θεωρεί, όμως, ανοησίες τα καινούρια δημοσιεύματα που την εμπλέκουν στην πώληση αφγανικού οπίου και χασίς για τη χρηματοδότηση των τζιχαντιστών. Κρυστάλλους έχει πιάσει και η νεολαία σε Ευρώπη και Αμερική όπου η ηρωίνη εμφανίζει αλματώδη αύξηση, όπως και η πώληση των προφυλακτικών. Η νεολαία του τέλους των ’80s, με το φόβο του AIDS, απορρίπτει την κληρονομιά του ελεύθερου έρωτα και των κινημάτων αμφισβήτησης και αρχίζει να απομονώνεται και να συντηρητικοποιείται. Μόνο η Αλβανία, μετά τον θάνατο του Χότζα (Απρίλιος 1985), ανακαλύπτει ότι υπάρχουν και άλλες χώρες και εγκαινιάζει τη πρώτη αεροπορική σύνδεση με το εξωτερικό.

Οι έλληνες της Αμερικής έρχονται πρώτοι στο κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας, αλλά ο υπουργός τουρισμού της Ελλάδας διαμαρτύρεται ότι δεν επισκέπτονται τη χώρα μας με τους πλούσιους φίλους τους· απεναντίας στις παραλίες συνωστίζονται μόνο φτωχοτουρίστες, που δεν πληρώνουν καν για δωμάτιο, αφού μένουν σε σκηνές. Για να καλοπιάσει τους αμερικάνους, ο υπουργός εσωτερικών διαψεύδει τις φήμες ότι το άγαλμα του Τρούμαν που καταστράφηκε από βόμβα του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα (ΕΛΑ) δεν θα επανατοποθετηθεί στην Αθήνα.

Δεν είναι καλή εποχή να επισκεφτείς την Αθήνα, αφού ο Λεπέν αποφάσισε ότι θέλει να ξανάρθει. Το Δεκέμβρη του 1984 είχε καεί η Αθήνα και έτσι δεν μπόρεσε να τη δει. Η κυβέρνηση, με το φόβο των επεισοδίων, δε δίνει τελικά άδεια για τη διεξαγωγή του συνεδρίου των νεοφασιστών. Η πόλη όμως αλλάζει κι αρχίζει η πεζοδρόμηση της Ερμού και άλλων δρόμων του κέντρου μαζί με τη πιλοτική εφαρμογή του “μονά-ζυγά” στο δακτύλιο. Νέος δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται στο δεύτερο γύρο ο Έβερτ. Ο ΕΛΑ τον υποδέχεται με βόμβα στο δημαρχείο και οι Επαναστατικοί Πυρήνες υποδέχονται τα έργα εξωραϊσμού της πόλης με εμπρησμό καταστημάτων στο Μοναστηράκι. Οι νίκες των υποψηφίων δημάρχων της Ν.Δ. σε όλες τις πόλεις οδηγούν την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ σε ανασχηματισμό.

Ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως Αντώνης Δροσογιάννης γλιτώνει από τον ανασχηματισμό, αν και ο “στρατηγός” έκανε το λάθος να μην αφήσει τους αναρχικούς μετά το τέλος της πορείας για τη 17 Νοέμβρη να κλειστούν στα Εξάρχεια, κι έτσι έγιναν ταραχές σε Ομόνοια και Βικτώρια. Αναγνωρίστηκαν και αναζητούνται οι 4 αναρχικοί που ξυλοκόπησαν και αφόπλισαν ασφαλίτες μετά το τέλος της πορείας. Είχε προηγηθεί τη προηγούμενη μέρα το ετήσιο μνημόσυνο Καλτεζά στο νεκροταφείο Ζωγράφου με εκατοντάδες αναρχικούς να τραγουδάνε Άσιμο: “Δε παν να μας χτυπάν με όλμους και κανόνια…”. Πολυάριθμα τα μπλοκ των αναρχικών σε Χανιά, Καβάλα και Αθήνα. Σώζεται το τελευταίο πάρκο στα Πατήσια με τη κατάληψη της βίλας Δρακοπούλου από 50 άτομα στα Πατήσια που υπογράφουν ως “Επιτροπή Πατησιωτών κατοίκων για τη Κοινωνική Αυτοάμυνα”. Ταυτόχρονα, στην άλλη άκρη της Ελλάδας, στην Κέρκυρα, οι φοιτητές λύνουν μόνοι τους το πρόβλημα με τα ακριβά ενοίκια με κατάληψη στις εστίες.

Η ακρίβεια θα αυξηθεί με την εφαρμογή του ΦΠΑ από 1/1/1987 σε όλα τα προϊόντα. Για να διασκεδάσει τις αντιδράσεις ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας με εγκύκλιο αναφέρει ότι θα είναι μόνο 16% στα βασικά είδη, 18% σε όλα τα άλλα και 36% στα προϊόντα πολυτελείας. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και ΠΑΣΚΕ Γ. Ραυτόπουλος, επαυξάνει και προτείνει ριζική αναδιάρθρωση του συνδικαλισμού και να ανοίξει η συζήτηση για τις μαζικές απολύσεις, όπως και για τις αποζημιώσεις που αναγκάζονται να δίνουν τα αφεντικά στους απολυμένους. Ταυτόχρονα, αρχίζει η κόντρα του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Αντώνη Τρίτση με την Εκκλησία της Ελλάδος για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Τελειώνει η καταγραφή της, και τα κτήματα εκτός πόλεων και οικισμών – που δεν έχει τελειώσει η απογραφή – είναι  830.857 στρέμματα.

Η τεράστια έκταση της εκκλησιαστικής περιουσίας συγκρίνεται μόνο με το πεδίο εμβέλειας των παράνομων ραδιοσταθμών, οι οποίοι έχουν κατακλύσει την Ελλάδα, όπως αναφέρει ο υπουργός  Συγκοινωνιών. Με σοσιαλιστική φρασεολογία αναφέρει ότι οι εφοπλιστές δεν πληρώνουν τηλέφωνο και επικοινωνούν μέσα από τα βραχέα, αλλά και η νεολαία ακούει ξενόφερτη μουσική και όχι Θεοδωράκη και άλλα αγνά ελληνικά επαναστατικά τραγούδια. Η ΚΥΠ προτείνει, επειδή οι ραδιοπειρατές έχουν τσιλιαδόρους που εντοπίζουν τα βανάκια με τα ραδιογωνιόμετρα, να ενεργοποιήσει το δίκτυο των ρουφιάνων της για τον εντοπισμό των “ανατρεπτικών” πομπών.

Σε «ανατρεπτικούς αναρχικούς» οπαδούς οφείλεται σύμφωνα με τον υφυπουργό Αθλητισμού και η βία στα γήπεδα, μετά τον δεύτερο νεκρό οπαδό του 1986 στον αγώνα ΠΑΟΚ-Λάρισα. Οι πρόεδροι των ομάδων θα δώσουν εξηγήσεις για τις “ανοιχτές” Θύρες, ξεκινώντας από τη παλιότερη Θύρα 13 του Παναθηναϊκού (έτος. ιδρύσεως 1968) η οποία έχει καταφέρει με προσωπική ενασχόληση του προέδρου να εκδιώξει τους αναρχικούς. Θα ακολουθήσει η Θύρα 7 του Ολυμπιακού (έτος ιδρύσεως 1972) με τον πρόεδρο της ομάδας να απολογείται ότι το προσπαθεί, αλλά υπάρχουν ακόμα θύλακες και η Θύρα 21 η οποία ναι μεν τα κατάφερε, αλλά έφυγαν όλοι οι οπαδοί και ίδρυσαν την Original 21. Ο υφυπουργός λέει ότι θα μελετήσει την αυστηρότερη αγγλική νομοθεσία, που οδήγησε στη φυλακή τους αναρχικούς χούλιγκαν μετά τους 39 νεκρούς στον αγώνα Γιουβέντους-Λίβερπουλ στο Χέιζελ το 1985.

Αλλά στην Ελλάδα οι φυλακές δεν δέχονται καινούριους κρατούμενους, αφού οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι κατεβαίνουν σε απεργία μετά την άφιξη και του 6ου κρατούμενου με AIDS. Ζητάνε να διασφαλιστεί η υγεία τους με τη κατασκευή πτέρυγας απομόνωσης των αρρώστων. Για κάποιες άλλες φυλακές, αυτές της Κέρκυρας, σε συνέντευξη τύπου στα γραφεία του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών, γίνονται σοβαρές καταγγελίες για την τρομοκρατία που ασκεί ο διευθυντής Ιωσήφ Κόλλας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Απόστολος Καλκαμάνης, στο περιθώριο της συνέντευξης για τη σύλληψη του Ρωχάμη και τις φήμες ότι υπήρξε συμφωνία για να παραδοθεί, θα χαρακτηρίσει τις καταγγελίες ως γελοιότητες και θα καταλήξει τονίζοντας ότι οι φυλακές δεν είναι κάτεργα.

Έναν τιμωρό του εγκλήματος, στο “Κόμπρα” με τον Σιλβέστερ Σταλόνε, συνωστίζονται για να δούνε οι θεατές στον πρώτο σινεμά που έφερε ντόλμπι στέρεο στην Ελλάδα. Στο βορρά, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, δεν ακούστηκε ο ήχος της ταινίας “Νοκ Άουτ” του Παύλου Τάσιου, που κέρδισε πολλά βραβεία αλλά τα γιουχαρίσματα των θεατών. Νευριασμένος ο σκηνοθέτης θα απαντήσει ότι είναι πτώματα και αργοπεθαίνουν στο γκέτο του φεστιβάλ. Και ενώ η ΕΡΤ-2 ανακοινώνει ότι θα προβάλει την επιτυχημένη σειρά “Βόρειοι και Νότιοι”, στην Καλαμάτα δεν έχουν φτάσει ποτέ τα λεφτά για τους νεκρούς του σεισμού, από τη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης που οργάνωσε ο Νταλάρας. Με χορούς και με τραγούδια, η Ελλάδα υποδέχεται το 1987.