ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕ…

Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016, ήταν προγραμματισμένη η δίκη του συντρόφου που συνελήφθη το 2015 στην κατάληψη Κουρεμένου 5. Το δικαστήριο δεν έγινε ποτέ. Πέραν του ότι η πλευρά της ιδιοκτήτριας του σπιτιού δεν εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά, η δίκη αναβλήθηκε λόγω εντάσεων. Οι ίδιοι μπάτσοι και το χαφιεδολόι που κατέκλυσαν την γειτονιά μας τότε, στέκονταν τώρα μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο μην αφήνοντας τους αλληλέγγυους/ες να παρακολουθήσουν την δημόσια διαδικασία, να σταθούν δίπλα στον κατηγορούμενο. Οι τσαμπουκάδες τους δεν έκρυψαν τον φόβο τους. Αναγκαστήκαμε να συγκρουστούμε με τις δυνάμεις των ΟΠΚΕ και των ΜΑΤ με γυμνά χέρια απέναντι στην υπεροπλία τους, για να διεκδικήσουμε την παρουσία μας στο δικαστήριο.

Το μέχρι πρότινος εγκαταλελειμμένο και άσημο σπίτι στη γωνία της οδού Κουρεμένου έχει μετατραπεί εδώ κι ενάμιση χρόνο, σε πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε αυτούς που αμφισβητούν την ιερότητα της ιδιοκτησίας και σε αυτούς που την υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια. Αυτή η αντιπαράθεση έχει βγάλει παράλληλα στην επιφάνεια την υποκρισία της κοινωνίας. Ο “δημοκρατικός διάλογός” τους και η λογική έχουν πάει περίπατο. Μέχρι στιγμής μιλούν μόνο τα γκλομπ των μπάτσων. Και η δική μας σθεναρή αντίσταση: Το ξέρουμε καλά, το έχει δείξει η ιστορία, πως οτιδήποτε κατακτήθηκε χρειάστηκε ανυποχώρητο αγώνα. Όχι μόνο δεν μας φοβίζουν, αλλά μας ατσαλώνουν καθημερινά να οξύνουμε αυτή τη μάχη.

Στις συγκρούσεις έξω από το Δικαστικό Μέγαρο υπήρξαν νέες συλλήψεις και τραυματισμοί αλληλέγγυων συντρόφων, γειτόνων. Οι κατηγορίες λοιπόν που σχετίζονται με την κατάληψη Acta et verba και την αλληλεγγύη σε αυτή, διαμορφώνονται ως εξής και αφορούν πλέον τρεις συντρόφους:

Για το μεν πρώτο: διατάραξη οικιακής ειρήνης

Για το δεύτερο: αντίσταση κατά της αρχής, απόπειρα σωματικών βλαβών εναντίον αστυνομικού οργάνου, απείθεια λόγω άρνησης δακτυλοσκόπησης και λήψης φωτογραφιών (τονίζουμε πως ο διοικητής του εγκληματολογικού απείλησε να τα αποσπάσει με τη βία, γεγονός που αποτράπηκε από την στάση των συντρόφων και την παρέμβαση της δικηγόρου).

Αν η εξουσία θεωρεί πως θα μας λυγίσει με αυτό τον τρόπο, μάλλον δεν έχει καταλάβει με ποιους/ες έχει να κάνει.

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΒΑΡΥΤΕΡΟ!

 • Κατηγορούμε όλους όσους προστατεύουν την ιδιοκτησία με την κρατική βία, το αυθαίρετο νομικό πλαίσιο και το κληρονομικό δικαίωμα, βάζοντάς την πάνω από την αξιοπρεπή ζωή των ανθρώπων και την ικανοποίηση των βασικών αναγκών διαβίωσης.
 • Κατηγορούμε τους εισαγγελείς και τους δικαστές, αυτή την τεμπέλικη κουστωδία με τους παχυλούς μισθούς, που στέκονται πίσω από τις έδρες και τα γραφεία τους και αποφασίζουν για την ελευθερία ή τη φυλάκιση των φτωχών, κινητοποιούν σαν πιόνια τις αστυνομικές δυνάμεις, σπιλώνουν και καταστρέφουν ζωές ενώ μετρούν τα πάντα μέσα από τη στειρότητα των νόμων, μη δίνοντας δεκάρα για το ανθρώπινο δίκαιο, το ηθικό και το πραγματικά σωστό.
 • Κατηγορούμε την αστυνομία, αυτή τη δολοφονική συμμορία ψευτοτραμπούκων, που επιβάλλουν τον νόμο με τα όπλα τους, που εκκενώνουν τις καταλήψεις μας, που χτυπούν τις διαδηλώσεις, ενώ συλλαμβάνουν κόσμο με στημένες δικογραφίες, μόνο και μόνο για να επιβεβαιώσουν το ρόλο τους. Χαφιεδίζουν αγωνιστές, τραυματίζουν ανθρώπους, σκοτώνουν αδέλφια μας στα σύνορα. Διακινούν τα ναρκωτικά, βρίσκονται πίσω από εκβιασμούς και κυκλώματα trafficking, προστατεύουν τους πλούσιους. Και τη μάνα τους θα πουλάγανε για λίγα ευρώ παραπάνω.
 • Κατηγορούμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που όπως και κάθε κυβέρνηση –είτε προηγούμενη είτε επόμενη– φούσκωσε τα μυαλά των υπηκόων με ψεύτικες ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο. Είναι οι υπεύθυνοι για τη διαιώνιση της ανέχειας και της μιζέριας, για την ακρίβεια, τα χαράτσια, τις υψηλές τιμές των φαρμάκων. Είναι υπεύθυνοι για την εμπορευματοποίηση κάθε δημόσιου αγαθού όπως το ρεύμα, το νερό και οι δημόσιοι χώροι. Είναι υπεύθυνοι για τη διάλυση του συστήματος υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης και της παιδείας.
 • Κατηγορούμε τις τράπεζες, αυτόν τον αχόρταγο εγκληματικό εισπρακτικό μηχανισμό, που συγκεντρώνουν και ελέγχουν όλο τον πλούτο που παράγουμε. Κάθε ευρώ που έχουμε στην τσέπη μας είναι δικό τους. Εξαιτίας τους καταστρέφονται χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά, αναγκάζονται να ξεπουλήσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν, οδηγούνται συχνά στην αυτοκτονία. Είναι οι τράπεζες που πετούν ανθρώπους έξω από τα σπίτια τους με τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς. ΟΧΙ ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ!
 • Κατηγορούμε τη φτώχεια, που δεν επιτρέπει στην πλειοψηφία των ανθρώπων να απολαύσουν τη ζωή τους. Όταν γύρω κυκλοφορούν τόσα προϊόντα, όταν η τεχνολογική εξέλιξη έχει φτάσει στο ζενίθ, είναι εγκληματικό να μην έχουν όλοι πρόσβαση σε ό,τι χρειάζονται.
 • Κατηγορούμε την ανεργία, που σε μια περιοχή όπως η Ήπειρος ξεπερνά το 50% στους νέους και αναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν με ακόμη φτηνότερο μεροκάματο, αν και όταν το βρουν. Τους αναγκάζει να εκχωρούν την αξιοπρέπειά τους και να παρακαλούν για ένα επίδομα, που δεν φτάνει ούτε για τη διατροφή.
 • Κατηγορούμε την επισφαλή εργασία, αυτή την απαράδεκτη καθημερινότητα που ζούμε όλοι/ες. Εξαιτίας της η ζωή μας έχει πιάσει πάτο, έχει υποτιμηθεί και γινόμαστε λάστιχο ανάλογα με τις επιθυμίες των εργοδοτών. Εξαιτίας της κανείς δεν μπορεί να ονειρευτεί, να σχεδιάσει το μέλλον του/της, να νιώσει ασφαλής με το μισθό του, εκτός κι αν χρεωθεί για πάντα στο τραπεζικό σύστημα ή περιμένει την “ανάπτυξη”.
 • Κατηγορούμε τα αφεντικά, μικρά και μεγάλα, που ξεζουμίζουν τη δημιουργικότητα της δουλειάς και του πνεύματός μας για να κερδοφορήσουν. Μας δίνουν ψίχουλα, μας εξευτελίζουν, μας εξαντλούν και αν σηκώσουμε κεφάλι μας απολύουν. Τα δικά τους κέρδη διαφυλάσσουν οι νόμοι, η εξουσία, η αστυνομία και τα δικαστήρια.
 • Κατηγορούμε το ρατσισμό, που φωλιάζει και στα πιο “προοδευτικά” μυαλά, που έχει καταδικάσει εκατοντάδες ανθρώπους να κοιμούνται σε σκηνές στον Κατσικά, την ίδια ώρα που εκατοντάδες σπίτια στα Γιάννενα μένουν κενά.
 • Κατηγορούμε τέλος τους αδιάφορους. Είναι οι πιο επικίνδυνοι από όλους. Τους κατηγορούμε για το κλαψούρισμά τους, το κλαψούρισμα των αιώνιων “αθώων”. Γιατί ξεσπούν δίπλα τους οι μάχες αυτού του πολέμου και δεν παίρνουν θέση. Γιατί στέκονται στο παράθυρό τους και κοιτούν, αυτούς που ριψοκινδυνεύουν, που παλεύουν, που αγωνίζονται. Κι εκείνοι δεν κάνουν τίποτα γι’ αυτό. Μόνο βουλιάζουν στον βάλτο του συμβιβασμού και της υποταγής.

 

ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΔΙΚΑΣΟΥΝ ΠΟΙΟΥΣ;

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 2 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ 7 ΟΚΤΩΒΡΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ACTA ET VERBA

 ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

Ανακοίνωση των καταλήψεων στέγης Acta et Verba και Σαχίνη 3 σχετικά με τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν το πρωί της 7ης Οκτωβρίου 2016 στο δικαστικό μέγαρο Ιωαννίνων, όπου και θα λάμβανε χώρα η δίκη του συντρόφου από την εκκένωση της κατάληψης Acta et Verba.