Μαρτυρία Hammoude

Refugees and migrants are helped by volunteers on their arrival aboard a dinghy at Mytilene on the northeastern Greek island of Lesbos, Tuesday, Feb. 23, 2016. Nearly 100,000 migrants and refugees have traveled to Greek islands from nearby Turkey so far this year. (AP Photo/Manu Brabo)

Ήρθαμε όπως όλοι με βάρκα. Μετά από τις διαδικασίες διαλογής πήραμε το χαρτί απέλασης και ανεβήκαμε προς Θεσσαλονίκη, τότε απαγορευόταν να παίρνουν οι Σύριοι λεωφορεία για να μην πάνε προς τα σύνορα. Πήγαμε με αμάξι και μας άφησαν 18 χμ πριν τα σύνορα. Κάναμε μαζί με τους διακινητές 2 απόπειρες για πέρασμα στην Μακεδονία, μας έπιασαν τις δύο φορές, την τρίτη περάσαμε. Μαζί με τους διακινητές περιμέναμε σε ένα δάσος για 5 μέρες τα αυτοκίνητα που θα έρχονταν να μας πάρουν όμως δεν ήρθαν πότε. Οι διακινητές έφυγαν και μας εγκατάλειψαν στο δάσος. Έπειτα πέρασαν άλλοι διακινητές και μας είπαν να ανεβούμε ένα βουνό που αφού το περάσουμε θα έχει αμάξια που θα μας πήγαιναν στην Σερβία. Αυτό ήταν παγίδα. Αφού φτάσαμε πάνω στο βουνό μας κράτησαν διακινητές ανθρώπινων οργάνων για 3 μέρες. Είδαμε μπροστά από τα μάτια μας ανθρώπους να οδηγούνται σε άγνωστα μέρη όπου θα τους έπαιρναν τα όργανα. Δεν είχαμε καμία επιλογή εκτός από την αντίσταση. Καταφέραμε να τους δείρουμε και να συνεχίσουμε περπατώντας στα μακεδονοσερβικά σύνορα. Εκεί μας είδαν άλλοι διακινητές και μας πήγαν με αμάξι σε ένα χωριό μεταξύ Μακεδονίας και Σερβίας, το χωριό αυτό δεν έμοιαζε να ανήκει σε καμία από τις δυο χώρες, είχε σπίτια χωρίς έπιπλα παντού που είχαν πρόσφυγες από όλες τις χώρες. Ήταν ξεκάθαρο οτι οι μαφίες των διακινητών είχαν δικό τους μέρος για να κάνουν τις μπίζνες τους, το όνομα του χωριού έμοιαζε με (Λιονα, Λιομα) η κάτι τέτοιο. Περίπου 1800 ευρώ πλήρωσε ο καθένας από μας για να περάσει, μας άφησαν σε ένα χωριό στην Σερβία που ήταν στις γραμμές του τρένου, μας έπιασαν οι μπάτσοι στην Σερβία και μας έδωσαν ένα χαρτί.

Πήγαμε Βελιγράδι όπου κάναμε διάλλειμα για 3 μέρες πριν πάμε με λεωφορείο προς τα σύνορα με την Ουγγαρία, εκεί με έναν χάρτη στο κινητό καταφέραμε να περπατήσουμε στο επίπεδο του ποταμίου και να φτάσουμε στην Ουγγαρία χωρίς να μας πιάσουν. Μέσα στα πρώτα χωρία της Ουγγαρίας βρήκαμε έναν ταξιτζή που μας πήγε Βουδαπέστη με 100 ευρώ το άτομο. Από Βουδαπέστη πήραμε ταξί για Βιέννη δίνοντας 150 ευρώ το άτομο και από εκεί φτάσαμε Γερμανία με τρένο.