Μια ακόμα δίκη ενάντια στον Επαναστατικό Αγώνα

παραθέτουμε αποσπάσματα από του κείμενο του Νίκου Μαζιώτη -μέλος του Επαναστατικού Αγώνα- για τη δίκη που ξεκινάει στις 25 Μάη και όπου εκδικάζονται ληστείες τραπεζών, κάποιες από τις οποίες αποδίδονται στον Ε.Α. Ολόκληρη η τοποθέτησή του αναρτήθηκε στις 6/5/2018: https://athens.indymedia.org/post/1587502/

Η δίκη αυτή στην οποία ο Επαναστατικός Αγώνας παρουσιάζεται ως οργάνωση – «ομπρέλα» για σειρά ληστειών σε τράπεζες ανά την επικράτεια, είναι η αποκρυστάλλωση μιας προσπάθειας του κράτους που είχε ξεκινήσει από το 2012, όταν η συντρόφισσα Ρούπα κι εγώ περάσαμε στην «παρανομία» για να συνεχίσουμε τη δράση μας, να ανάγει τον Επαναστατικό Αγώνα ως το κέντρο κάθε ένοπλης δραστηριότητας: Ένοπλες επιθέσεις παρουσιάζονταν ως ενέργειες του Ε.Α. παρ’ όλο που αναλαμβάνονταν από άλλες οργανώσεις, ληστείες τραπεζών που γίνονταν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αποδίδονται συλλήβδην επίσης σε εμάς, ενώ τα πρόσωπά μας και τα ονόματά μας προβάλλονταν στα ΜΜΕ πάντα όποτε γινόταν αναφορά για κάποια από αυτές τις ενέργειες.

Δεδομένης και της επικήρυξής μας με 1 εκατομμύριο ευρώ τον καθένα, ήταν φανερό ότι το κράτος μας είχε θέσει στο επίκεντρο ενός μεγάλου κατασταλτικού σχεδιασμού, επιστρατεύοντας επικοινωνιακά, αστυνομικά και δικονομικά όπλα, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο τις προτεραιότητές του στο ζήτημα της καταστολής εναντίον του ένοπλου, και εναντίον του αγώνα συνολικότερα.

Η προσπάθεια σύνδεσής μας με άλλες ένοπλες δραστηριότητες δεν σταμάτησε με τη σύλληψή μου, αλλά συνεχίστηκε θέτοντας την Πόλα Ρούπα στο επίκεντρο, ιδίως μετά την σύλληψή της τον Ιανουάριο του 2017.

Η δίκη αυτή που θα ξεκινήσει στις 25 Μαΐου, είναι αποτέλεσμα του προαναφερόμενου ευρύτερου κατασταλτικού σχεδίου, που επί της ουσίας ευελπιστεί να μετατοπίσει το κέντρο βάρους του Επαναστατικού Αγώνα από ένοπλη επαναστατική οργάνωση, σε οργάνωση που κατά το επίμαχο διάστημα, έκανε ως επί το πλείστον ληστείες τραπεζών.

Όπως έλεγε με περισσή ωμότητα η εισαγγελέας του β΄ δικαστηρίου ενάντια στον Ε.Α., όπου κεντρική ενέργεια ήταν η επίθεση εναντίον της Τράπεζας της Ελλάδας και του Δ.Ν.Τ., και στο οποίο εγώ καταδικάστηκα γι’ αυτή την επίθεση σε ισόβια κάθειρξη, «τελικά, δεν πρόκειται για πολιτική οργάνωση, αλλά για ληστές με πολιτικό προκάλυμμα».

Αν υπάρχει ένα σοβαρό πολιτικό στοίχημα με σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις σε όλο τον αγώνα για την ανατροπή του καθεστώτος και την Κοινωνική Επανάσταση σε αυτή τη νέα δίωξη, είναι να καταστήσει τον ένοπλο αγώνα για την Κοινωνική Επανάσταση στις συνειδήσεις πολλών ανθρώπων ως μια επιλογή που με το «ιδεολογικό και πολιτικό ψέμα της προάσπισης του κοινωνικού συμφέροντος», στοχεύει στην «κυνική ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών για πλουτισμό». Είναι ό, τι πιο χυδαίο θα μπορούσε να καταλογίσει το κράτος στον Επαναστατικό Αγώνα…

Οι προεκτάσεις αυτού του πολιτικού στόχου που θέτει το κράτος για την απαξίωση του ένοπλου επαναστατικού αγώνα, επηρεάζουν την έκβαση των δικών που γίνονται ενάντια στον Επαναστατικό Αγώνα συνολικότερα, αλλά και το επίπεδο των ποινών.

Το 2014 όταν συνελήφθη μετά τη συμπλοκή στο Μοναστηράκι ανέλαβα προσωπικά την ευθύνη για την συμμετοχή μου στις απαλλοτριώσεις της Εθνικής Τράπεζας στα Μέθανα το 2013, και στην Κλειτορία Καλαβρύτων το 2014, ενώ η συντρόφισσα Ρούπα είχε αναλάβει την ευθύνη για την απαλλοτρίωση της τράπεζας Πειραιώς στο νοσοκομείο Σωτηρία το 2015. Επίσης η οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για την απαλλοτρίωση της Εθνικής Τράπεζας στη Μαλεσίνα το 2016.  Αυτές και μόνο αυτές είναι οι απαλλοτριώσεις τραπεζών οι οποίες έχουν σχέση με τον Επαναστατικό Αγώνα.

Για εμάς η ανάληψη ευθύνης, είτε πρόκειται για αμιγώς πολιτικές ενέργειες -βομβιστικές ή ένοπλες επιθέσεις- είτε πρόκειται για απαλλοτριώσεις τραπεζών που γίνονται για την ενίσχυση της ένοπλης επαναστατικής δράσης, δεν είναι μια επιλογή που γινόταν βάσει των στοιχείων της δικογραφίας που υπήρχαν εναντίον μας -σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπήρχαν καν στοιχεία όπως στην απαλλοτρίωση της τράπεζας Πειραιώς στο νοσοκομείο Σωτηρία από την συντρόφισσα Ρούπα- αλλά βάσει της πολιτικής μας θέσης ότι οι επαναστάτες και οι αγωνιστές αδιαφορούν για το κόστος, και οφείλουν να υπερασπίζονται τη δράση τους μπροστά στον εχθρό, γιατί έτσι μόνο δίδεται το πολιτικό νόημα των επιλογών μας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση απαρνούμαστε την ίδια την ιστορία μας και τις επιλογές μας.

Άρα δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να αναλάβουμε την ευθύνη για επιθέσεις ή για απαλλοτριώσεις τραπεζών, αρκεί όντως να έχουν γίνει στα πλαίσια δράσης του Επαναστατικού Αγώνα. Όμως καμία ληστεία τράπεζας στο διάστημα 2012-2015 ή η απόπειρα απαγωγής του εφοπλιστή Μαρτίνου, υποθέσεις που θα εκδικαστούν σε αυτή την δίκη, δεν έχουν καμία σχέση με τον Επαναστατικό Αγώνα, ούτε τα πρόσωπα που είναι συγκατηγορούμενοί μου είναι μέλη της οργάνωσης.

Η ληστεία τράπεζας είναι μια πρακτική που δεν είναι αυτή καθ’ εαυτή καταδικαστέα, αφού δεν στρέφεται κατά απλών πολιτών, ούτε μπορεί όμως να αναχθεί σε πολιτική και πολύ περισσότερο σε επαναστατική πράξη. Αυτό καθορίζεται όχι μόνο από τον κάτοχο του «κεφαλαίου» το οποίο αφαιρείται, ούτε και από το ίδιο το υποκείμενο που το κάνει. Καθορίζεται κυρίως από την διαδρομή που κάνει το «κεφάλαιο», πού καταλήγει. Γιατί αν καταλήξει στην κάλυψη προσωπικών χρηματικών και καταναλωτικών αναγκών, δεν αφορά πράξη με πολιτική στόχευση, συνεπώς δεν αφορά πολιτική πράξη.

Ο Επαναστατικός Αγώνας έκανε ό, τι έκαναν επαναστάτες σε άλλες εποχές, όπως οι αναρχικοί στην Ισπανία, Γαλλία, Αργεντινή στα χρόνια του μεσοπολέμου ή την εποχή της δικτατορίας του Φράνκο, όπου το αντάρτικο κατά της φρανκικής δικτατορίας χρηματοδοτούνταν από απαλλοτριώσεις τραπεζών σε Ισπανία και Γαλλία, ή όπως έκαναν οργανώσεις αντάρτικου όπως οι Τουπαμάρος, η RAF, οι Ερυθρές Ταξιαρχίες ή η 2 Ιούνη, η Άμεση Δράση ή όπως ο Δ.Σ.Ε στον εμφύλιο.

Είναι διαφορετικό πράγμα π.χ. η απαγωγή του εφοπλιστή Κόστα από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες, για την οποία ανέλαβαν επίσημα την ευθύνη, και όπου μέρος των χρημάτων χρησιμοποιήθηκαν για την οργάνωση της απαγωγής του προέδρου της Ιταλίας, Άλντο Μόρο, και διαφορετικό πράγμα μια οποιαδήποτε απαγωγή για άντληση ατομικού οφέλους.

Είναι διαφορετικό πράγμα οι ληστείες τραπεζών που είναι μια ατομικιστική επαγγελματική δραστηριότητα, και άλλο η απαλλοτρίωση της τράπεζας Πειραιώς στο νοσοκομείο Σωτηρία, όπου μέρος των χρημάτων χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα απόδρασης πολιτικών κρατουμένων με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού, που επιχείρησε η Πόλα Ρούπα τον Φεβρουάριο του 2016.

Η δίκη που θα αρχίσει στις 25 Μαΐου δομήθηκε πάνω στο θεώρημα των δικαστικών αρχών περί 2 υποτιθέμενων διαφορετικών περιόδων του Επαναστατικού Αγώνα (2003 – 2010), (2012 – 2015) και όπου σύμφωνα με αυτό το θεώρημα είμαι «διευθυντής» της οργάνωσης, όπως και η συντρόφισσα Ρούπα παρά το γεγονός ότι είχαμε απαλλαχθεί από την κατηγορία της «διεύθυνσης» στην α΄ δίκη εναντίον της οργάνωσης το 2013.

Εκεί ενσωματώθηκε μια ληστεία τράπεζας άσχετη με τον Επαναστατικό Αγώνα, αυτή της Eurobank της Ακράτας. Το γεγονός αυτό της ενσωμάτωσης της συγκεκριμένης ληστείας, η αυθαίρετη καταδίκη ενός προσώπου ως μέλος του Επαναστατικού Αγώνα, ο οποίος έχει αναλάβει την ευθύνη για τη ληστεία αυτή ως προσωπική του επιλογή, η αυθαίρετη καταδίκη του για τις απαλλοτριώσεις της οργάνωσης σε Μέθανα και Κλειτορία, σε συνδυασμό με το ότι κατά την διάρκεια της β΄ δίκης παρουσιάστηκε έγγραφο της αντιτρομοκρατικής που σύστηνε στις δικαστικές αρχές τον συσχετισμό ληστειών άσχετων με την οργάνωση, άνοιξε το δρόμο μετά από 2,5 χρόνια για τη δίκη που θα ξεκινήσει στις 25 Μαΐου, και αφού είχαν προηγηθεί οι συλλήψεις το 2013 και 2016 αυτών που είναι κατηγορούμενοι, και όπου ένα κοινό στοιχείο όλων είναι ότι άλλος λίγο, άλλος περισσότερο βρισκόταν στην παρανομία, γεγονός που ευνοούσε τις αρχές στην μεθόδευση αυτής της υπόθεσης.

Καμία δικαστική μεθόδευση και απόφαση, κανένα «θεώρημα» και καμία αλχημεία δεν πρόκειται να καταφέρουν την πολιτική αποδόμηση και απονοηματοδότηση του Επαναστατικού Αγώνα.

Αυτοί είναι που με την πολιτική τους και τα μέτρα που πήραν, λήστεψαν την κοινωνική πλειοψηφία προς όφελος της ολιγαρχίας, αυτοί λήστεψαν μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικά ταμεία για να σώσουν τις τράπεζες. Αυτοί έδωσαν 211,5 δισεκατομμύρια ευρώ στους Έλληνες τραπεζίτες από τις τσέπες του ελληνικού λαού. Αυτοί είναι που στερούν το ψωμί, την υγεία, τη στέγη, την εργασία, την ίδια τη ζωή από χιλιάδες και εκατομμύρια ανθρώπους. Οι ίδιοι είναι που ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία και που βγάζουν στο σφυρί τη λαϊκή κατοικία για τα ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds) και τα κοράκια του υπερεθνικού κεφαλαίου.

Αυτοί οι σύγχρονοι κουίσλιγκ και δοσίλογοι θα πρέπει να είναι κατηγορούμενοι ως εγκληματίες και τρομοκράτες, και αυτοί πρέπει να απολογηθούν για τα εγκλήματά τους.

Νίκος Μαζιώτης
Μέλος του επαναστατικού αγώνα