Μικρά μεγάλα διεθνή νέα #36

Κίνα (Νοέμβριος). Σοβαρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στην ανατολική Κίνα, ανάμεσα σε χιλιάδες διαδηλωτές, κατοίκους ενός χωριού, από την μία πλευρά και εργατών σε εταιρία κατεδαφίσεων από κοινού με αστυνομικούς από την άλλη. Η συγκρούσεις προκλήθηκαν μετά την πώληση του σχολείου του χωριού Peijiaying προκειμένου να κατεδαφιστεί και στη θέση του να δημιουργηθεί σταθμός του μετρό. Οι κάτοικοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν έγινε επαρκής διαβούλευση και αποδίδουν την συμφωνία των τοπικών αξιωματούχων στην εκτεταμμένη διαφθορά, είχαν στήσει για μέρες οδοφράγματα γύρω από το σχολειο, ενώ ουσιαστικά βρίσκονταν περικυκλωμένοι από την αστυνομία και εργάτες οι οποίοι περίμεναν να ξεκινήσουν την κατεδάφιση. Από την σύγκρουση ένας 58χρονος κατέληξε σε κώμα, ενώ υπήρξε και άγνωστος αριθμός τραυματιών. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι το πλήθος εργατών και αστυνομικών που τους επιτέθηκε ξεπερνούσε τα 800 άτομα, ενώ ο τοπικός επικαφαλής της αστυνομίας παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στο τοπικό τμήμα προπαγάνδας(!) του καθεστώτος για να ενημερωθούν για τα γεγονότα. (πηγή: διάφορα αστικά site)

Βραζιλία (10/12). Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και κατασταλτικών δυνάμεων ξέσπασαν στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, αλλά και σε πολλές πολιτείες της Βραζιλίας, με αφορμή την ψηφοφορία στην Γερουσία και την επιβολή μέτρων λιτότητας για τα επόμενα 20 έτη στην Βραζιλία. Χιλιάδες οργισμένοι διαδηλωτές διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα, συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις στους δρόμους της πόλης, ενώ επιτέθηκαν και στα γραφεία της φιλοκυβερνητικής τοπικής τηλεόρασης Globo TV. (πηγή: athens.indymedia.org)

Καναδάς (15/12). Ένας κρατούμενος σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια εξέγερσης σε φυλακές του Δυτικού Καναδά. Αναφέρθηκε ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι άνοιξαν πυρ για να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο, τραυματίζοντας 6 άτομα. (πηγή: athens.indymedia.org)

Αγγλία (16/12). Εξέγερση 600 κρατουμένων στις φυλακές του Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας σημειώθηκε την Παρασκευή 16 Δεκέμβρη, που χαρακτηρίστηκε η πιο ισχυρή εξέγερση σε φυλακές της Βρετανίας τα τελευταία 26 χρόνια, και το τρίτο αντίστοιχο περιστατικό μόλις τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Οι κρατούμενοι, διαμαρτυρόμενοι για τις κακές συνθήκες κράτησης, κατέλαβαν 4 πτέρυγες, έβαλαν φωτιές και κατέστρεψαν κελιά. Η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο με χρήση βίας μετά από 12 ώρες και 240 κρατούμενοι μεταφέρθηκαν σε άλλες φυλακές. (πηγή: athens.indymedia.org)

Νέα Γουινέα (26/12). Εξέγερση μεταναστών έλαβε χώρα στα νησιά Μανούς, όπου κρατούνται, μετά από τον θάνατο του 27χρονου σουδανού Φαιζάλ Ισάκ Αχμέτ από παθολογικά αίτια. Οι μετανάστες, οι οποίοι κατέλαβαν δύο camps και απομάκρυναν τους φρουρούς σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καταγγέλουν ότι το ιατρικό προσωπικό δεν έπαιρνε στα σοβαρά τα θέματα υγείας που είχε ο σουδανός, όπως και γενικότερα ότι οι συνθήκες κράτησης τους είναι άθλιες. Τα νησιά Μανούς, όπως και τα νησια Νουαρού αποτελούν εξωχώρια κέντρα κράτησης του αυστραλιανού κράτους, το οποίο εφαρμόζει ακραία αντιμεταναστευτική πολιτική. Είναι η πολλοστή φορά που σημειώνεται εξέγερση στις φυλακές προσφύγων στα νησιά Μανούς, οι οποίες -σύμφωνα με κοινή δήλωση αξιωματούχων από την Αυστραλία και την Νέα Γουνέα- πρόκειται να κλείσουν το καλοκαίρι, αν και στην ίδια δήλωση από πλευράς Αυστραλίας ξεκαθαρίστηκε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην πολύ περιοριστική πολιτική της χώρας στο θέμα της μετανάστευσης. «Η θέση μας, την οποία επαναβεβαιώνουμε σήμερα στην Παπούα Νέα Γουινέα, είναι ότι κανένας από αυτούς που διαμένουν στο κέντρο δεν θα μπορέσει να εγκατασταθεί στην Αυστραλία» ήταν η ακριβής δήλωση του αυστραλιανού αξιωματούχου. (πηγή: διάφορα αστικά site)

Γαλλία (Δεκέμβριος). Ένας πρόσφυγας έχασε τη ζωή του και άλλοι 13 τραυματίστηκαν μετά από εμπρηστική επίθεση την περασμένη εβδομάδα σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Παρίσι. (πηγή: athens.indymedia.org)