Νίκη στον αγώνα των διανομέων στα Goody’s

Στις 11 Απρίλη 2019 πραγματοποιήθηκε 24ωρη απεργία των διανομέων σε Αθήνα και Γιάννινα από τα σωματεία βάσης ΣΒΕΟΔ και ΣΒΕΔΙ αντίστοιχα. Η απεργία αυτή ήταν οργανωμένη από τα κάτω, αδιαμεσολάβητη κι ακηδεμόνευτη από κόμματα κι επαγγελματίες εργατοπατέρες. Μια απεργία από τους εργάτες για τους εργάτες, απέναντι στα αφεντικά, μακριά από λογικές ανάθεσης. Μια απεργία που πλαισιώθηκε από πλήθος διανομέων και πραγματοποίησε δυναμικές μοτοπορείες με πάνω από 1000 μηχανάκια στο κέντρο της Αθήνας και πάνω από 100 στα Ιωάννινα, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα τόσο απέναντι στα αφεντικά πως οι εργαζόμενοι οργανώνονται για να παλέψουν για τα ταξικά τους συμφέροντα, όσο και στην κρατική διαχείριση που αναγκάστηκε να νομοθετήσει.

Περίπου ένα μήνα μετά, τα αφεντικά απαντούν με πρωτεργάτη τον πρωτοπόρο στην εστίαση όμιλο Goody’s. Τα Goody’s προχωρούν σε 2 εκδικητικές κι αναιτιολόγητες απολύσεις απεργών της ΣΒΕΟΔ στην Αλεξάνδρας και στην Αγία Παρασκευή, εργαζόμενων που ήταν από τους βασικούς διεκδικητές των ταξικών συμφερόντων σε καθημερινή βάση. Μερικές ημέρες μετά δύο διανομείς των Goody’s στα Ιωάννινα, προχωρούν σε αυθόρμητη αποχή από την εργασία τους, σε ένδειξη συμπαράστασης στους απολυμένους της Αθήνας και η μητρική εταιρία τους απολύει αμέσως, παρόλο που το κατάστημα είναι franchise.

Οι εργοδότες δε θέλουν να υπάρχουν εργαζόμενοι με ταξική συνείδηση, που διεκδικούν, οργανώνονται και δε σκύβουν το κεφάλι και γι’ αυτό απολύουν όσους βγαίνουν μπροστά. Η καπιταλιστική πραγματικότητα, ειδικά σε καιρούς κρίσης, αποδεικνύει καθημερινά πως η αντίσταση μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς είναι μονόδρομος, αφού οι ήδη ανυπόφορες δουλειές γίνονται όλο και χειρότερες και η εκμετάλλευση εντείνεται συνεχώς. Αποδεικνύει πως ο αγώνας ενάντια στην καταπίεση της μισθωτής εργασίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, του αγώνα για τη συνολική χειραφέτηση.

Οι εκδικητικές απολύσεις στα Goody’s δε θα περάσουν

Άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων διανομέων

Συντονισμός συλλογικοτήτων – καταλήψεων – συνελεύσεων στα Βόρεια