Αθήνα με ακούς; (Οπισθόφυλλο #43)

ολόκληρο το κείμενο που ακολουθεί διαβάστηκε στην παρέμβαση στον σταθμό Αθήνα 9,84 από τη «Συνέλευση καταλήψεων, συλλογικοτήτων, διεθνιστών/τριών, μεταναστών-προσφύγων, αλληλέγγυων», την 1η του Οκτώβρη 2019. Συνολική ενημέρωση εδώ

«Αθήνα με ακούς;

»Συγγνώμη που σου ταράσσω την μίζερη καθημερινότητα. Συγγνώμη που σου ξεκλέβω λίγο από τον χρόνο που έχεις ήδη ξεπουλήσει. Συγγνώμη που σε κάνω να σκεφτείς αυτά που δεν θέλεις να αντιμετωπίσεις.

»Αλλά σήμερα έχω φωνή και θα με ακούσεις. Είμαι φωνή καταπιεσμένων. Είμαι φωνή που δεν αφήνουν να ακουστεί. Είμαι φωνή ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από τις γειτονιές τους λόγω της αισχροκέρδειας. Είμαι φωνή προσφυγόπουλων που έχασαν τους φίλους τους και ακόμα δεν ξέρουν το γιατί. Είμαι φωνή καμένων δασών που θυσιάστηκαν στον βωμό του κέρδους. Είμαι φωνή αυτών που αγωνίστηκαν ενώ όλα μοιάζαν μάταια. Είμαι φωνή μελλοντικών γενεών που θα κληρονομήσουν δυστοπία.

»Και εσύ που με ακούς σίγουρα με καταλαβαίνεις. Καταλαβαίνεις τι είναι καταπίεση. Καταλαβαίνεις τι σημαίνει να δουλεύεις συνέχεια μόνο για να επιβιώσεις. Καταλαβαίνεις τι σημαίνει να ξεριζώνεσαι από το σπίτι σου επειδή το νοίκι είναι μεγαλύτερο από το μισθό σου. Καταλαβαίνεις τι σημαίνει να σκοτώνεις τα όνειρα σου αργά και βασανιστικά.

»Αλλά θα με ρωτήσεις γιατί στα λέω. Θα μου πεις ότι έτσι είναι και τι να κάνουμε. Και εγώ θα σου απαντήσω. Θα σου πω ότι αυτά που βιώνεις είναι φτιαγμένα από ανθρώπους. Θα σου πω ότι η κατάθλιψή σου δεν έχει λόγο να υπάρχει. Θα σου πω ότι μαζί πετύχαμε πολλά στο παρελθόν. Θα σου πω ότι η ζωή σου είναι πολύτιμη για να την χαραμίζεις έτσι.

Θα σου πω να αγωνιστείς για να της δώσεις αξία. Σε ευχαριστώ που με άκουσες, καλή μας τύχη».

Από το αρχηγείο της ελληνικής αστυνομίας ανακοινώνονται τα εξής:

Από την 01/10 και ώρα 8:00 πμ, τίθενται σε εφαρμογή μια σειρά νέων διατάξεων σχετικά με την ασφάλεια και την ομαλή κυκλοφορία του χρήματος στο κέντρο της Αθήνας.

Οι διατάξεις αυτές είναι:

Απαγορεύεται η οποιαδήποτε παροχή υλικής ή ηθικής βοήθειας σε πρόσφυγες και μετανάστες. Απαγορεύονται οι καταλήψεις σπιτιών, τα κοινωνικά ιατρεία και τα λαϊκά συσσίτια. Η διαβίωση μεταναστών και προσφύγων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στις δομές που έχουν οργανωθεί από το κράτος και οι οποίες περιλαμβάνουν μια τέντα, ένα πιάτο βρώμικο φαγητό και δύο κουβέρτες. Με νεώτερη ρύθμιση θα διευθετηθεί η κατάσταση των ανηλίκων προκειμένου αυτά να σταματήσουν να πηγαίνουν στα ίδια σχολεία με παιδιά ελληνικής καταγωγής.

Θεσπίζεται κατώτατο μηνιαίο μίσθιο για όλα τα σπίτια της Αθήνας, στο ποσό των 500 ευρώ. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση προστατεύεται η υγιής επιχειρηματικότητα στο τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο ανταγωνισμός και η ιδιωτική πρωτοβουλία.

Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 3 ατόμων στην περιοχή των Εξαρχείων. Η διάταξη αυτή έχει να κάνει με την προστασία του προϊόντος με την επωνυμία ”εναλλακτικός τουρισμός” που σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία είναι επίσημα αναγνωρισμένο τοπικό προϊόν. Εναλλακτικά δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους της περιοχής να κοινωνικοποιηθούν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter, instagram) έχοντας την επιλογή τόσο της συνομιλίας όσο και την έκφρασης συναισθημάτων (like,dislike).

Απαγορεύεται η οποιαδήποτε εναντίωση γραπτή, είτε προφορική στις νέες επενδύσεις, σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς.

Ορίζεται ειδική ζώνη τουριστικής κατανάλωσης η οποία θα περιλαμβάνει τις περιοχές των Εξαρχείων, την πλατείας Βάθης και της Βικτώρια, η οποία και θα προστατεύεται από 10.000 αστυνομικούς οι προσλήψεις των οποίων θα ανακοινωθούν άμεσα. Καθιερώνονται τα συμβούλια γειτονιάς, αποτελούμενα από ευυπόληπτους πολίτες, χαφιέδες και καταστηματάρχες που διαμένουν στις αναφερθείσες περιοχές. 

Απαγορεύεται η αυτενέργεια γενικώς.

Απαγορεύεται το κλείσιμο της τηλεόρασης κατά την διάρκεια παραμονής στο σπίτι. Καθιερώνεται υποχρεωτική παρακολούθηση, με μηνιαία εξέταση πάνω στο θέμα, της πρωινής ζώνης του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, όπου και προβάλλονται με διδακτικό τρόπο οι επιχειρήσεις της ελληνικής αστυνομίας.

Απαγορεύεται η δημόσια παρουσία άστεγων, επαιτών και γενικότερα ατόμων των κατώτατων κοινωνικών τάξεων σε όλο το κέντρο της Αθήνας. Εξαιρούνται εξ αυτών όσοι αποδεδειγμένα εργάζονται στην περιοχή.

Απαγορεύεται, με την χρήση περαιτέρω επιβαρυντικών διατάξεων, η οποιαδήποτε αμφισβήτηση της κανονικότητας.