Σπάσιμο του αποκλεισμού της Ειδομένης – Μοίρασμα Αραβόφωνης Άπατρις

Αναλυτική Ενημέρωση – Στη δράση συμμετείχαν μέλη της ελληνόφωνης και αραβόφωνης Άπατρις, καθώς και σύντροφοι/ισσες από την κατάληψη Ορφανοτροφείου.

 

Κυριακή:

Γίνεται προσπάθεια εισόδου στην Ειδομένη προκειμένου να μοιραστεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας. Ένα αυτοκίνητο περνάει, σχετικά τυχαία, ενώ το δεύτερο προσπαθεί για πάνω από πέντε ώρες κατά τις οποίες του απαγορεύεται η είσοδος από μπλόκα μπάτσων που δηλώνουν ότι δεν επιτρέπεται η διέλευση σε μεμονομένα άτομα. Συγκεκριμένα κατά το δεύτερο μπλοκάρισμα, ο επικεφαλής μπάτσος, μετά τις απειλές για προσαγωγή, δήλωσε ότι η Ειδομένη αποτελεί πλεόν στρατιωτικοποιημένη ζώνη, και την ευθύνη για τις τύχες των ανθρώπων στο εσωτερικό της έχει αποκλειστικά το ελληνικό κράτος. Επίσης οι πρώτοι σύντροφοι σε τουλάχιστον μια περίπτωση συνάντησαν την εχθρική συμπεριφορά των κατοίκων, ένας εκ των οποίων τους απείλησε εν όψει της εκκένωσης του καταυλισμού. Τέλος σημειώνεται ότι όλα τα χωριά είναι γεμάτα από όλων των ειδών τους μπάτσους και ασφαλίτες ενώ υπάρχουν χωριά (πχ. Χαμηλό) στα οποία εξαιτίας του αποκλεισμού δεν επιτρέπεται η πρόσβαση. Το βράδυ έγιναν γνωστές οι φήμες περί επικείμενης εκκένωσης και κάποιοι σύντροφοι διανυκτέρευσαν στον καταυλισμό.

 

Δευτέρα:

Όλο το πρωί η παρουσία της ασφάλειας στο καταυλισμό είναι εμφανής ενώ το ελικόπτερο πετάει εξαιρετικά χαμηλά συνεχώς. Λόγω της συνεχούς παρακολούθησης οι εφημερίδες καταλήγουν προσωρινά (και ατυχώς) στο Cultural Center, όπου οι εθελοντές είχαν εξαιρετικά εχθρική και φοβική στάση, ενώ σε παρακείμενο σημείο ασφαλίτες έκαναν εξακρίβωση σε μια ομάδα συντρόφων. Εν τέλει το μοίρασμα λαμβάνει χώρα και 4000 φύλλα της αραβόφωνης Άπατρις μοιράζονται σε όλη την περιοχή. Κατά τη διάρκεια του μοιράσματος οι μπάτσοι πρασήγαγαν τρία άτομα, ένα σύντροφο και δύο κούρδους αγωνιστές, οι οποίοι αφού διάβασαν την εφημερίδα αποφάσισαν να βοηθήσουν στη διανομή της, ενώ ανέφεραν ότι αναζητούν άλλα τρία άτομα. Το μεσημέρι μία άλλη ομάδα συντρόφων μοίρασε 500 ακόμα εφημερίδες στο βενζινάδικο ΕΚΟ -λίγα χιλιόμετρα πριν το camp της Ειδομένης- καθώς και στο ξενοδοχείο ΧΑΡΑ. Στο ξενοδοχείο, κατόπιν υποδείξεων ρουφιάνων του χώρου, που προφανώς καθημερινά κερδοσκοπούν ασύστολα από την εκμετάλλευση των προσφύγων, προσήχθησαν 3 ακόμα άτομα.Εν τέλει όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

 

Κάποιες σημειώσεις ακόμα:

Κατά πρώτον για άλλη μια φορά πρέπει να επισημανθεί η αισχροκέρδια και ο μαυραγοριτισμός των μαγαζιών εκεί. Ένα ευρώ το άδειο πλαστικό ποτήρι, χρέωση της σκηνής στο πάρκινγκ του ξενοδοχείου ΧΑΡΑ, χρέωση φόρτισης μπαταρίας. Κατά δεύτερον πρέπει να αναφερθεί ότι ουσιαστικά ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται το άδεισμα του καταυλισμού είναι το κόψιμο του φαγητού ενώ υπάρχουν αναφορές και για κόψιμο του νερού. Κατά τρίτον αξίζει να σημειώθει η πολύ καλή αντιμετώπιση που είχε η εφημερίδα, την οποία σε κάποιες περιπτώσεις πρόσφυγες μοίραζαν και μόνοι τους.