Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου: Ποιοι είμαστε

Οι Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου (Industrial Workers of the World), γνωστοί και ως Wobblies, είναι ένα από τα πιο παλιά και ιστορικά επαναστατικά συνδικάτα διεθνώς. Δημιουργήθηκε το 1905 στο Σικάγο από αναρχικούς, σοσιαλιστές και ριζοσπάστες συνδικαλιστές με στόχο την οργάνωση ενάντια στον καπιταλισμό και τον εξαρτημένο συνδικαλισμό, καθώς και την υποστήριξη ενός διαχρονικού οράματος για την οργάνωση και χειραφέτηση όλων των εργαζομένων. Για την IWW, ο ακηδεμόνευτος συνδικαλισμός, ο αντιιεραρχικός τρόπος οργάνωσης, η άμεση δράση αποτελούν βασικά συστατικά του τρόπου λειτουργίας της.

Οι Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου (ΙWW) αποτελούν μια διεθνή ένωση εργαζομένων που βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης, χωρίς αρχηγούς και γραφειοκρατία και χωρίς διακρίσεις όσον αφορά την εθνικότητα, το φύλο ή τη θρησκεία. Είναι μια συνδικαλιστική οργάνωση όπου όλες οι αποφάσεις παίρνονται από τους ίδιους τους εργαζομένους, στη βάση, με δημοκρατικές διαδικασίες. Η IWW εμπνέεται από την πλούσια εμπειρία του επαναστατικού βιομηχανικού συνδικαλισμού, αντλεί διδάγματα από την πείρα των κοινωνικών και εργατικών διεκδικήσεων με βασική πεποίθηση ότι ο καπιταλισμός δεν βελτιώνεται αλλά ανατρέπεται.

H Περιφερειακή Οργανωτική Επιτροπή των IWW στην Ελλάδα αποτελεί τον θεμελιώδη βραχίονα του συνδικάτου με στόχο τη συγκρότηση του αγώνα για τη χειραφέτηση όλων των εργαζομένων ενάντια στην μισθωτή εργασία. Αποτελεί μια ακηδεμόνευτη συνδικαλιστική ένωση που δεν εξαρτάται από καμία πολιτική παράταξη ή κόμμα, δεν διεκδικεί καμία θέση εξουσίας (πολιτική ή συνδικαλιστική), πέρα από την αυτοδιεύθυνση των ίδιων των εργαζομένων. Η Περιφερειακή Οργανωτική Επιτροπή των IWW στην Ελλάδα είναι συλλογικότητα με οριζόντια δομή οργάνωσης ενάντια σε κάθε διαδικασία που οδηγεί στον «δημοκρατικό» ή οποιονδήποτε άλλον συγκεντρωτισμό, τη γραφειοκρατία και την αυθαιρεσία της ηγεσίας.

Στόχος της Περιφερειακής Οργανωτικής Επιτροπής των Βιομηχανικών Εργατών του Κόσμου στην Ελλάδα είναι η οργάνωση των αγώνων πέρα από συντεχνιακές σκοπιμότητες, χωρίς διαχωρισμούς ανάμεσα σε δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, σε ειδικευμένους και ανειδίκευτους εργάτες, σε γυναίκες και άντρες, σε Έλληνες και ξένους. Επιζητούμε την αυτοοργάνωση και την άμεση δράση των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς χωρίς καμία άλλη διαμεσολάβηση. Η IWW δεν διαπραγματεύεται με την εργοδοσία ή τους πολιτικούς θεσμούς και βάζει πάντα το ζήτημα της γενικής απεργίας για την κατάργηση του σημερινού εκμεταλλευτικού συστήματος και την ανατροπή του καπιταλισμού.

Σε μια εποχή που η γενικευμένη καπιταλιστική αναδιάρθρωση επιτίθεται στα εργασιακά κεκτημένα που αποκτήθηκαν με αίμα, σε μια εποχή που η άνοδος του φασισμού διαχωρίζει τους εργαζομένους σε έλληνες και «ξένους» και βαφτίζει ως «λαθραίο» ή παράνομο κάθε έναν που δεν υποτάσσεται στην εθνική ενότητα και στην υποτέλεια που ζητούν τα αφεντικά, ήρθε η ώρα για τη συγκρότηση και οργάνωση όλων των εργαζομένων. Για ένα δυνατό και ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό.

Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε όχι μόνο στον καθημερινό αγώνα ενάντια στους καπιταλιστές αλλά και για να διαμορφώσουμε τη δομή της νέας κοινωνίας μέσα στο κέλυφος της παλαιάς.

Για επικοινωνία με τους Βιομηχανικούς Εργάτες στην Ελλάδα: iwwgreece@.yahoo.gr, www.facebook.com/IWWGreece

Περιφερειακή Οργανωτική Επιτροπή (GreROC)
Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου (IWW)