«Ενωμένο Λαϊκό Επαναστατικό Κίνημα» (Peoples’ United Revolutionary Movement)

Στις 12 Μαρτίου 2016, εκπρόσωποι από δέκα επαναστατικές οργανώσεις παρευρέθησαν σε κοινή συνέντευξη τύπου στις περιοχές των ανταρτών, με σκοπό να ανακοινώσουν την δημιουργία της συμμαχίας τους που έχει ως στόχο την αναβάθμισης της επανάστασης σε όλα τα πεδία συμπεριλαμβανομένου και του ένοπλου αγώνα εναντίον της “φασιστικής συνεργασίας του κυβερνώντος κόμματος AKP* με το σύστημα κυριαρχίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας”

Μιλώντας πριν την συνέντευξη τύπου, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του PKK Duran Kalkan απαρίθμησε τα ονόματα των επαναστατικών οργανώσεων από Τουρκία και Κουρδιστάν που ενώθηκαν για να νικήσουν το φασισμό και να γίνουν μια ακτίδα ελπίδας για τους λαούς: TKP/ML, PKK, THKPC/MLSPB, MKP, TKEPLENİNİST, TİKB, DKP, DEVRÎMCÎ KARARGAH και MLKP.
Ενώ ο Προλεταριακός Επαναστατικός Συντονισμός ήδη παίρνει μέρος στο Ενωμένο Λαϊκό Επαναστατικό Κίνημα, η Εξεγερσιακή Κίνηση επίσης εξέφρασε θετική γνώμη για την συμμετοχή της σε αυτή την ένωση. Ο Kalkan είπε ότι αυτή η ενότητα των επαναστατικών δυνάμεων σχηματίστηκε με στόχο την επίτευξη της επανάστασης ενάντια στο AKP το οποίο προσπαθεί να εγκαθιδρύσει μία νέα φασιστική δικτατορία, αποκαθιστώντας τα φασιστικά στρατιωτικά πραξικοπήματα της 12η Μάρτη και 12η Σεπτέμβρη*. Τόνισε επίσης ότι το Ενωμένο Λαϊκό Επαναστατικό Κίνημα ανακοινώθηκε στις 12 Μάρτη, την τεσσαρακοστή πέμπτη επέτειο του φασιστικού πραξικοπήματος της 12ης Μαρτίου του 1971, της εικοστής πρώτης επετείου της σφαγής στο Γκάζι στις 12/03/1995 και την δωδέκατη επέτειο της σφαγής στο Qamislo στις 12/03/2004.

Ο Kalkan συνέχισε την ομιλία του καλώντας όλες τις επαναστατικές οργανώσεις και εκείνους τους κοινωνικούς κύκλους που επιθυμούν να πολεμήσουν το φασισμό, να ενωθούν στον κοινό αγώνα. Στο τέλος της ομιλίας του αναγνώστηκε η κοινή διακήρυξη στα τούρκικα και κουρδικά, η οποία εφιστά την προσοχή στην συνεχιζόμενη κρίση και τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή ο οποίος απειλεί το σύνολο της ανθρωπότητας. Δίνοντας έμφαση στο ότι η κυβέρνηση του AKP έλαβε μέρος σε μία από τις πιο αισχρές συμμαχίες που σχηματίστηκαν σε αυτό τον αιματηρό πόλεμο από περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις, η κοινή διακήρυξη επισήμανε τον ολοκληρωτικό πόλεμο που διεξάγει το AKP εναντίον όλων των ανθρώπων και των ομάδων της αντιπολίτευσης στη χώρα, και ειδικότερα εναντίον του Κουρδικού λαού ο οποίος υποφέρει κάτω από τα πυρά των τανκ και του πυροβολικού τα οποία σημαδεύουν τις από αρχαιοτάτων χρόνων περιοχές διαβίωσής του.

“Η Δημοκρατία της Τουρκίας προσπαθεί σκληρά να εγκαθιδρύσει μια μονοκομματική δικτατορία και να καταπνίξει το σύνολο της αντιπολίτευσης με την συγκέντρωση μόνο σε αυτή όλων των παραδοσιακών, μοντέρνων, αντιδραστικών και φασιστικών δυνάμεων του συστήματος κυριαρχίας. Αυτή η αιματηρή φασιστική συμμαχία συντηρείται σήμερα πάνω στην εχθρότητα εναντίων των Κούρδων. 

Η μεγάλη καταστροφή, ο πόνος και η εκμετάλλευση που δημιουργήθηκε από τις περιφερειακές δυνάμεις έχει ωριμάσει την επαναστατική συνθήκη και έχει στρώσει το δρόμο για το Ενωμένο Λαϊκό Επαναστατικό Κίνημα.

H υπεράσπιση και η πρόοδος της επανάστασης της Rojava, της Κουρδικής αντίστασης για αυτοδιάθεση και του Ενιαίου Επαναστατικού Αγώνα του λαού μας, σημαίνει και την υπεράσπιση της ζωής, της ασφάλειας και του μέλλοντος όλων των καταπιεσμένων εργατών, διανοούμενων, δημοκρατών και γενικότερα όλου του λαού. Κανένας κοινωνικός κύκλος στην Τουρκία δεν έχει ασφαλές μέλλον μέσα σε αυτό το σύστημα καθώς όλες οι αντιπολιτευόμενες ομάδες είναι υπό επίθεση. Αν τυχόν η Κουρδική αντίσταση για αυτοδιάθεση λυγίσει, η κυβέρνηση του AKP θα καταπνίξει το σύνολο της αντιπολίτευσης στην Τουρκία στο αίμα με αντίστοιχη βιαιότητα και επιθετικότητα.

Το μέλλον των προοδευτικών, φιλεργατικών και επαναστατικών κύκλων στην Τουρκία είναι συνεπώς συνδεδεμένο με το μέλλον της Κουρδικής αντίστασης” αναφέρει η διακήρυξη.

Η ανακοίνωση υπογράμμισε ότι το Ενωμένο Λαϊκό Επαναστατικό Κίνημα στοχεύει στην επίτευξη της δημοκρατίας και του ελεύθερου μέλλοντος για τους λαούς, εναντίον του ιμπεριαλισμού, του καπιταλισμού, του σωβινισμού, του φασισμού και του ρατσισμού, θεωρώντας την ανατροπή της εξουσίας του φασιστικού AKP ζωτικής σημασίας για αυτό.

Το Ενωμένο Λαϊκό Επαναστατικό Κίνημα έκανε έκκληση σε οποιονδήποτε ζημιώθηκε από τον φασισμό και την αντίδραση, κυρίως τις γυναίκες την νεολαία και τους εργαζομένους, να οργανωθούν, να ενωθούν και να πολεμήσουν για την ελευθερία, την δημοκρατία και την αδελφοσύνη των λαών.

Πηγή: ANF (Ajansa Nûçeyan a Firatê)

Μετάφραση / Επιμέλεια: Άπατρις

Σημειώσεις:

1. AKP (Adalet ve Kalkınma Partisi) Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης  με πρόεδρο τον τωρινό πρωθυπουργό Ahmet Davutoğlu και με πρώην αρχηγό τον τωρινό Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Recep Tayyip Erdoğan.  

2. Στις 12 Μάρτη 1971 ο αρχηγός του Γενικού επιτελείου της Τουρκίας Memduh Tağmaç, παραδίδει τελεσίγραφο με τη μορφή μνημονίου στον πρωθυπουργό Süleyman Demirel. 

Ο πρωθυπουργός παραιτείται και ο  στρατιωτικός νόμος ανακοινώνεται στις 27 Απρίλη στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις κουρδικές περιοχές. Αυτό κράτησε για τα επόμενα δύο χρόνια. Βασανιστήρια, εκτελέσεις, φυλακίσεις και δημιουργία παραστρατιωτικών ομάδων έλαβαν χώρα στη διάρκεια του πραξικοπήματος αυτού. Το καλοκαίρι του 1973, αφού είχαν γίνει οι επιθυμητές από το καθεστώς συνταγματικές αναθεωρήσεις, δημιουργήθηκαν ειδικά δικαστήρια για τους αντιφρονούντες, φιμώθηκαν τα ΜΜΕ και τσακίστηκε η αντίσταση στα πανεπιστήμια και στους χώρους εργασίας, το καθεστώς ανακήρυξε εκλογές τον Οκτώβρη του ’73 τις οποίες κέρδισε ο Bülent Ecevit πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.  

Στις 12 Σεπτέμβρη του 1980 ο στρατηγός Kenan Evren ανακοινώνει το τρίτο πραξικόπημα στην ιστορία της Τουρκικής δημοκρατίας. Ακολουθώντας την “στρατηγική της έντασης”, με το πρόσχημα της αποκατάστασης της τάξης ο Τουρκικός στρατός για τα τρία επόμενα χρόνια κυβέρνησε μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Πενήντα άτομα εκτελέστηκαν, εκατοντάδες πέθαναν στην φυλακή και μισό εκατομμύριο συνελήφθησαν.