Αγροτικές κινητοποιήσεις

Εμείς οι μικροί παραγωγοί (αγρότες, κτηνοτρόφοι ,μελισσοκόμοι) δίνουμε μια μεγάλη μάχη αυτές τις μέρες. Γιατί δεν είναι όλοι οι αγρότες τσιφλικάδες, κομματόσκυλα, χρυσαυγίτες ή καθίκια που εκμεταλλεύονται εργάτες μετανάστες στα χωράφια τους (Μανωλάδα).

Δεν είμαστε όλοι λαμόγια και προνομιούχοι.

Έχει και πολύ ωραίο κόσμο μέσα στους αγρότες.

Και είναι και αυτός ο κόσμος που δίνει αυτή τη μάχη. Για μια καλύτερη κοινωνία, για αξιοπρέπεια, για να παραμείνουμε άνθρωποι…

Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, να μην αυξηθούν οι εισφορές στον Ο.Γ.Α. και να σφραγιστούν τα βιβλιάρια, στήριξη της παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο και μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, κάποια από τα αιτήματα όπως προκύπτουν από τις συντονιστικές επιτροπές των μπλόκων.

Δίκαια αιτήματα για να μείνουμε στα χωράφια, να μην εξαφανιστούμε, να μην δουλέψουμε ως δουλοπάροικοι στα σύγχρονα τσιφλίκια της συμβολαιακής γεωργίας (υγιείς μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις τις λένε).

Δεν κερδίζεις ένα πόλεμο όμως μόνο με δίκαια αιτήματα, όπως δε κέρδισαν και οι άλλες κοινωνικές ομάδες που αγωνίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Η άλλη πλευρά δε γνωρίζει από δίκαια αιτήματα, είναι αδίστακτη.

Χρειάζεται κάτι παραπάνω για να κερδίσουμε. Γιατί δε μπορεί να κερδίσουμε εμείς αν δεν κερδίσει και η υπόλοιπη κοινωνία.

Και έχουμε πολλές μάχες να δώσουμε:

– Ενάντια σε όλες τις κυβερνήσεις που υπογράφουν μνημόνια και ενάντια σε μια ξεφτιλισμένη κυβέρνηση που θέλει να ονομάζεται και αριστερή, μόνο και μόνο για να ξεφτιλίζει τους αγώνες ενός ολόκληρου λαού τόσο κατά τη διάρκεια των μνημονίων, όσο και πριν από αυτά. Γιατί είχαμε αγώνες και πριν τα μνημόνια.

– Ενάντια σε όλους αυτούς που το παίζουν τώρα επαναστάτες και πατριώτες, όλους αυτούς που στηρίζουν αυτό το σάπιο σύστημα, αυτούς που ψήφισαν ναι στο δημοψήφισμα, (ΓΣΕΕ, εργατοπατέρες, σύλλογοι δικηγόρων, μηχανικών, γιατρών). Αυτούς που και καλά κατεβαίνουν τώρα στο δρόμο ενάντια στα μέτρα που πηγάζουν από τα μνημόνια τα οποία θεωρούν μονόδρομο και εν τέλει αποδέχονται. Για να επιστρέψει ο ρεαλισμός όπως ισχυρίζονται. Και μετά είναι οι αγρότες αμόρφωτοι και άξεστοι, ενώ αυτοί είναι μάλλον απλά ξεδιάντροποι μορφωμένοι.

– Ενάντια στους αγροτοπατέρες και τα τσιράκια των κομμάτων εξουσίας που διέλυσαν την αγροτική παραγωγή και τους συνεταιρισμούς.

– Ενάντια στην πολιτική που υπαγορεύουν οι δανειστές. Μια μάχη αξιοπρέπειας όχι μόνο για το λαό μας αλλά για τους λαούς όλου του κόσμου. Γιατί πάντα έτσι γίνεται. Αρκεί το φως ενός σπίρτου να φωτίσει το βαθύ σκοτάδι.

– Ενάντια στους φασίστες που βρήκαν πάλι αφορμή να σηκώσουν κεφάλι και να το παίζουν πατριώτες και επαναστάτες, ενώ δεν είναι μόνο ναζήδες αλλά και θρασύδειλοι, μαχαιροβγάλτες, μαφιόζοι της νύχτας και πιστά σκυλιά των αφεντικών τους, των εφοπλιστάδων και των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Δεν έχουν θέση μέσα στους αγρότες οι ναζήδες της Χρυσής Αυγής. Θα τους τσακίσουμε.

Δε ξεχνάμε όσους μας έφεραν ως εδώ, κόμματα, αφεντικά τραπεζίτες, εργατοπατέρες, μεγαλοαγρότες, ΜΜΕ, δημοσιογράφους κτλ. Δε ξεχνάμε. Δε συγχωρούμε. Να πληρώσουν όσοι συμμετείχαν στο μεγάλο φαγοπότι, όσους στήριζαν και στηρίζουν αυτό το σύστημα. Γιατί είναι το σύστημα, είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και της φύσης.

Για να στηρίξουμε αυτές τις μάχες ενάντια στο ευρωπαϊκό κατεστημένο, τους δανειστές και τους ντόπιους συνεργάτες τους θέλουμε να δίνουμε την παραγωγή μας σε αυτοοργανωμένα δίκτυα. Όχι ρε δε θα πεινάσουμε. Είναι η δικλείδα ασφαλείας, η εξασφάλιση του βασικού ενστίκτου, για να νιώσει η κοινωνία μετά από πολλές ήττες, μα πάρα πολλές ήττες, σε οικονομικό, σε πολιτικό, σε πολιτιστικό, μα κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο ότι μπορούμε και χωρίς αυτούς, δε θα πεινάσουμε, δε θα κρυώσουμε, δε θα αρρωστήσουμε.

Για αυτό πρέπει να μείνουμε στο χωράφι, για αυτό πρέπει να διαχυθεί η αυτοοργάνωση στον αγροτικό χώρο και σε άλλους κλάδους.

Είναι η αλληλεγγύη που δημιουργείται, είναι η ασφάλεια που δημιουργείται όταν ο εχθρός γαβγίζει θα πεινάσετε ρε που πάτε.

Και κάποια αγροτικά αιτήματα

  • Δασμοί στα εισαγόμενα προϊόντα για να μπει τέλος στη κερδοσκοπία των μεσαζόντων.

  • Αυτοοργανωμένοι συνεταιρισμοί ή ομάδες παραγωγών, σε σύνδεση με δίκτυα πολιτών για άμεση διάθεση των προϊόντων.

  • Απόδοση ευθυνών για το σκάνδαλο πώλησης της Αγροτικής τράπεζας, στην τράπεζα Πειραιώς.

  • Τέρμα με την συμβολαιακή γεωργία. Δεν είναι λύσεις ούτε αυτή ούτε οι «νέες» καλλιέργειες. Φτάνει πια με τη στέβια, το ιπποφαές, τη τρούφα, τα σαλιγκάρια. Εμπόριο ελπίδας κάνουν οι άνθρωποι σε συνθήκες κρίσεις και κονομάνε χοντρά. Και στην παγίδα δε πέφτουν παλιοί παραγωγοί αλλά και άνθρωποι των πόλεων που ψάχνουν από κάπου να πιαστούν αφού μείνανε χωρίς δουλειά.

  • Ανασυγκρότηση της υπαίθρου, να ξαναφτιάξουμε τα χωριά μας, που είτε εγκαταλείφθηκαν, είτε παρακμάζουν ως θλιβερές καρικατούρες των πόλεων.

  • Σεβασμός στο περιβάλλον. Στα δάση τα νερά και τα χωράφια. Είναι στοιχεία του πολιτισμού μας είναι η ίδια μας η ζωή. Συμμετέχουμε στους αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των νερών.

  • Ενάντια στα μεταλλαγμένα και στις πολυεθνικές που τα προωθούν. Ενάντια στην πατεντοποίηση των σπόρων και της ζωής.

  • Δίοδος των γεωργών στη γνώση, στην έρευνα, στην επιστήμη. Να βγουν οι γεωπονικές γνώσεις από τα γεωπονικά πανεπιστήμια στα χωράφια, και όχι να μένουν στους λίγους και «ειδικούς».

  • Και φυσικά τέλος οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, αυτή η γάγγραινα που ισοπέδωσε την αγροτική παραγωγή και μετέτρεψε την Ελλάδα σε χώρα εισαγωγής αγροτικών προϊόντων. Ο δούρειος ίππος που μας κρατάει χρεωμένους οικονομικά και πολιτικά.

Οι μικροί και μεσαίοι αγρότες πρέπει να κερδίσουμε. Για την αξιοπρέπεια του λαού μας, για τους ανέργους και χιλιάδες άγρια εκμεταλλευόμενους εργαζομένους, για τους μετανάστες που δουλεύουν στα κάτεργα της Μανωλάδας, για τους πρόσφυγες που πνίγονται στο Αιγαίο.

Δεν αγωνιζόμαστε να επιστρέψουμε στα παλιά, αλλά συνειδητοποιώντας ότι η γεωργία είναι η βάση της οικονομίας κάθε κοινωνίας, δεν θα εγκαταλείψουμε τη γη και τα νερά μας και θα αγωνιστούμε να χτίσουμε την αγροτική παραγωγή σύμφωνα με τις ανάγκες του τόπου.

Ελευθεριακό Δίκτυο Αγροτών