[Χανιά] Ανταπόκριση από την Πορεία του Σαββάτου 6 Απριλίου 2024

Η Συνέλευση αλληλεγγύης στις καταλήψεις -ανοιχτή συνέλευση που συστάθηκε μετά την εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera και της Κατειλημμένης Πρυτανείας στα Χανιά στη 01/04/2024- κάλεσε τον αλληλέγγυο κόσμο σε πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις. Ενάντια στην πόλη-τουριστικό θέρετρο και προς την υπεράσπιση των σπιτιών του αγώνα, το κάλεσμα έγινε για το Σάββατο 6 Απριλίου στις 12:00, με σημείο συγκέντρωσης την πλατεία της δημοτικής Αγοράς στα Χανιά.

Η πορεία, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 13:00, συγκροτήθηκε από τις συλλογικότητες, τις συνελεύσεις και τις ομάδες των καταλήψεων στον λόφο Καστέλι, και πλαισιώθηκε από συντρόφισσες και συντρόφους, καθώς επίσης από φοιτητικούς συλλόγους, σωματεία και αριστερές παρατάξεις. Το δρομολόγιο είχε διάρκεια σχεδόν 3 ώρες και κάλυψε μεγάλο κομμάτι της τουριστικής ζώνης του παλιού λιμανιού και του εμπορικού κέντρου της πόλης. Ο όγκος της πορείας στην κορύφωσή της – στην ακτή, γύρω από τις καταλήψεις στον λόφο- έφτασε περίπου τα 1.300 άτομα.

Ξεκινώντας από την πλατεία της Αγοράς, το σώμα κινήθηκε προς την περιοχή του Κουμ Καπί, με στόχο να βρεθεί κοντά στην λαϊκή αγορά του Σαββάτου. Από εκεί, βγήκε στην Ακτή Μιαούλη, προχωρώντας προς την πύλη της Άμμου. Κινήθηκε παραλιακά, διασχίζοντας όλη την Ακτή Ενώσεως και την Ακτή Τομπάζη, και ανέβηκε από το συντριβάνι στην οδό Χάληδων. Έπειτα, μπήκε στο εμπορικό κέντρο της πόλης από την οδό Σκαλίδη και έστριψε στη Μανουσογιαννάκιδων, για να βγει στην οδό Κυδωνίας. Η πορεία, αφού πέρασε από το δημαρχείο γύρω από το οποίο είχε παραταχθεί μια διμοιρία μπάτσων, συνέχισε ακολουθώντας φτάνοντας ξανά στην Αγορά. Αυτή τη φορά κατευθύνθηκε στην οδό Δασκαλογιάννη, την οποία διέσχισε μέχρι τη διασταύρωσή της με την Κανεβάρο, όπου και παρέμεινε για αρκετά λεπτά φωνάζοντας συνθήματα στους μπάτσους που έχουν περικυκλώσει και αποκλείσει τον λόφο. Από εκεί, γύρισε στην πλατεία της Σπλάντζιας όπου και ολοκληρώθηκε.

Η πορεία είχε δυνατό παλμό σε όλη της τη διάρκεια, με συνθήματα αλληλεγγύης στις καταλήψεις, κατά της τουριστικοποίησης και των ΝΑΤΟικών στρατιωτών που κατακλύζουν την πόλη κατά χιλιάδες κάθε τόσο, κατά της υποτίμησης των ζωών μας στον βωμό του κέρδους, σε αλληλεγγύη με τις μετανάστριες και τους μετανάστες, κατά της αστυνομοκρατίας που έχει εισβάλει σε κάθε γειτονιά και σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Ταυτόχρονα, έγιναν σαμποτάζ σε τουριστικά καταλύματα τύπου airbnb και μεγάλα ξενοδοχεία της πόλης, αλλά και σε μηχανήματα ΑΤΜ. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και η επίθεση με μπογιές στο Ambassadors Residence Boutique Hotel, κάτω από τον λόφο Καστέλι. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο ανήκει στην εταιρία ισραηλινών συμφερόντων Belvedere ΕΠΕ, η οποία έχει υπενοικιάσει από το Πολυτεχνείο Κρήτης (ΠΚ) και τα ιστορικά κτήρια στον λόφο, προκειμένου να τα μετατρέψει επίσης σε ξενοδοχείο. Τα συνθήματα που γράφτηκαν -μεταξύ άλλων και στις προσόψεις μεγάλων και κεντρικών ξενοδοχείων- αφορούν κυρίως την τουριστικοποίηση της πόλης, αλλά και τις διοικήσεις του ΠΚ που υποστηρίζουν το μίσθωμα των κτηρίων στον λόφο Καστέλι, παρά τις αντιδράσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της πόλης. Θυμίζουμε πως η πρώτη συμφωνία μεταξύ Belvedere και ΠΚ, έγινε το 2017 από τον Βασίλη Διγαλάκη -τότε Πρύτανη του ΠΚ και μετέπειτα υφυπουργό παιδείας στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη- και επικαιροποιήθηκε από τους δύο επόμενους πρυτάνεις, τον Βαγγέλη Διαμαντόπουλο και τον -νυν πρύτανη- Μιχάλη Ζερβάκη.

Άλλο ένα στιγμιότυπο από την πορεία του Σαββάτου που ίσως αξίζει να καταγραφεί είναι το παρακάτω: για κάποιες ώρες του Σαββάτου -συμπεριλαμβανομένου αυτών της πορείας- οι μπάτσοι που βρίσκονται μέσα στον λόφο είχαν τοποθετήσει ελληνική σημαία στα τείχη. Από την ημέρα που εκκενώθηκαν τα κτήρια, μπάτσοι βρίσκονται νυχθημερόν τόσο μέσα στην αυλή, όσο και μέσα στα κτήρια της κατειλημμένης Πρυτανείας και της κατάληψης Rosa Nera, λειτουργώντας για άλλη μια φορά σαν εταιρία security για την Belvedere. Όταν το σώμα της πορείας βρέθηκε κάτω από τα τείχη των καταλήψεων, παρέμεινε για αρκετά λεπτά, φωνάζοντας αντιμπατσικά, αντικρατικά και αντιεθνικιστικά συνθήματα, ξεφτιλίζοντας την -αν μη τι άλλο, αποικιοκρατικής εποχής- κίνηση των μπάτσων.

Ακολουθούν (μερική) συνθηματολογία και (το υπόλοιπο) φωτογραφικό υλικό.

Μπάτσοι και αφεντικά ακούστε τι θα γίνει // ο λόφος Καστέλι κατάληψη θα μείνει

Θέλουνε μια πόλη για ΝΑΤΟ και / μονάχα για τουρίστες // για αυτό την παραδώσανε σε μπάτσους και φασίστες

Για κάθε εργαζόμενο στον σκατοτουρισμό // μειώσεις στα ωράρια αυξήσεις στον μισθό

Σαν σφάζονται γυναίκες ψάχνετε για ταξί // αλλά στη Belvedere Βαράνε προσοχή

10 100 χιλιάδες καταλήψεις // ενάντια σε έναν κόσμο οργανωμένης σήψης

10 100 δεν είναι αρκετές // κατάληψη θα κάνουμε σ όλες τις γειτονιές

Δουλειά όλο το μήνα για 500 ευρώ // δε φταίει ο μετανάστης αλλά τ’ αφεντικό

Γέμισαν οι τσέπες λεφτά νατοϊκών // είναι και οι Έλληνες φονιάδες των λαών

Γέμισε το Αιγαίο κορμιά μεταναστών // είναι και οι Έλληνες φονιάδες των λαών

Αν δεν αντισταθούμε σ’ όλες τις γειτονιές // οι πόλεις μας θα γίνουνε μοντέρνες φυλακές.

Οι πόλεις είναι ήδη μοντέρνες φυλακές // οι μπάτσοι σουλατσάρουν σ’ όλες τις γειτονιές

Βιτρίνες λουσάτες απλήρωτοι εργάτες // τ’ αφεντικά πλουτίζουν στις δικές μας πλάτες

Κανένα ευρώ δεν πρέπει να τους δώσεις // συγκρούσεις, απεργίες κ’ απαλλοτριώσεις

Είμαστε πολλά δεν κάνουμε ησυχία // το κράτος θα το κάψουμε και την πατριαρχία

Στο διάολο η οικογένεια στο διάολο η πατρίς // η Ελλάδα να πεθάνει να ζήσουμε εμείς

Μίσος ταξικό ξεφτίλες πατριώτες // στην εθνική ενότητα είμαστε προδότρες

Το ξέρει όλη η πόλη, σηκώνει την ευθύνη // η Rosa Nera πάλι κατάληψη θα γίνει

Μπάτσους και φασίστες πετάμε στο λιμάνι // τον λόφο Καστέλι θα πάρουμε και πάλι

Όσο μας εκκενώνουν τόσο μας πεισμώνουν // γιατί οι καταλήψεις τον κόσμο τον ενώνουν

Φαντάζει ωραία καμμένη η σημαία

Κάτω από τα κράνη σας έχε πανσιόν // σε λίγο θα σας βάλουν και στη ρεσεψιόν

Συντακτική ομάδα Χανίων | εφημερίδα δρόμου Άπατρις