[Χανιά] Η εμπροσθοφυλακή της φτωχοποίησης στα προεόρτια του χριστουγεννιάτικου καταναλωτισμού

Το απόγευμα της Τετάρτης 09/12 ήταν προγραμματισμένη η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου και του λοιπού στολισμού στην πλατεία της δημοτικής Αγοράς Χανίων. Το event μεταδόθηκε ζωντανά από τοπικά κανάλια και media.

Ήδη  από τις 18.00 στην πλατεία της Αγοράς λάμβανε χώρα παρέμβαση από κόσμο του Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών, με σκοπό να αναδείξει τους αόρατους της πόλης, και από μέρος της συνέλευσης αλληλεγγύης στη Rosa Nera, προπαγανδίζοντας την αυριανή πορεία ενάντια στην καταστολή. Λίγο μετά τις 18.30, και αφού είχαν φτάσει οι πρώτοι cameramen, μαζεύτηκαν αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες προσέγγισαν τον συγκεντρωμένο κόσμο, και προειδοποίησαν ότι θα «προβούν σε έλεγχο όλων των ατόμων» στην περίπτωση που δεν διαλυθεί η συγκέντρωση, γιατί «δεν προβλέπεται σύμφωνα με τα μέτρα για τον covid-19», με στήσιμο και σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο σωματικής αντιπαράθεσης.

*

Όταν το πεδίο «ελευθερώθηκε», η κάλυψη της γιορτής προχώρησε ανεμπόδιστα, με πλήθος παρευρισκόμενου κόσμου που βρέθηκε για να γιορτάσει τη στιγμή, χωρίς να προκύπτει αντίστοιχο «ζήτημα τήρησης των υγειονομικών μέτρων». Στο πλαίσιο καταστολής που ξεδιπλώνεται στην πόλη, όπως και σε όλη την ελληνική επικράτεια από τις 17 Νοέμβρη, το επίδικο για τις τοπικές αρχές ήταν να διεξαχθεί η φιέστα χωρίς να διαταραχθεί από την παρουσία του κινήματος, του κόσμου που αντιστέκεται και αγωνίζεται ενάντια στην επιχειρούμενη αναδιάρθρωση της κοινωνικής ζωής.

*

Οι έκτακτες τροπολογίες για τον covid-19 προβλέπουν την καταστρατήγηση θεμελιωδών εργασιακών κεκτημένων (κατάργηση υπερωρίας-θέσπιση 10ωρου, θεσμικός περιορισμός της απεργίας κ.λπ.), την ίδια στιγμή που συνεχώς προκηρύσσονται νέες προσλήψεις και καινούρια πόστα για μπάτσους (πανεπιστημιακή αστυνομία, δημοτική αστυνομία). Η συστηματική υποτίμηση της δημόσιας υγείας της τελευταίας δεκαετίας σημαδεύει την κοινωνική πραγματικότητα με τον πλέον ξεκαθαρο τρόπο, και την ίδια στιγμή το ελληνικό κράτος επιλέγει να δημιουργήσει νέες θέσεις για μισθοφόρους στον στρατό. Η αναβάθμιση του νομικού οπλοστασίου σε όλα τα επίπεδα, με αντιπεριβαλλοντικές τροπολογίες, κατασταλτικά εργαλεία από πρωτοπόρα δυτικά κράτη, νέο (πιο ελαστικό) πτωχευτικό κώδικα κ.ά. είναι προτεραιότητα, και λαμβάνει χώρα στον ίδιο χρόνο που η ελληνική κυβέρνηση χρηματοδοτεί τα εγχώρια ΜΜΕ για να πολιορκήσουν την κοινωνία με τον φόβο, την ένταση, το σοκ της «υγειονομικής απειλής» (με τρόπο μάλιστα που αποτελεί περισσότερο πολεμική παρά υγειονομική διαχείριση).

*

Σε επικοινωνιακό επίπεδο, ήδη από την αρχή του δεύτερου lockdown, τα κρατικά στελέχη διατυμπάνιζαν την ανησυχία τους για τη «σωτηρία των Χριστουγέννων». Μέχρι και σήμερα δεν λείπουν τα δημοσιέυματα σε όλο το φάσμα του αστικού τύπου, που διακινούν τις «επιστημονικές» προειδοποιήσεις για ένα «τρίτο κύμα» της πανδημίας μέσα στον Γενάρη.1 H καταναλωτική γιορτή των Χριστουγέννων έρχεται πρώτη, έναντι της κοινωνικής υγείας, και το κράτος δημιουργεί το επικοινωνιακό έδαφός:

α) καταρχάς για την επικείμενη χαλάρωση των μέτρων, ώστε να αξιοποιηθεί η ευκαιρία να σκορπιστεί χρήμα στην εσωτερική αγορά, καθώς τα Χριστούγεννα αποτελούν την πρώτη (ημερολογιακά) περίοδο μαζικής κατανάλωσης της σεζόν,

β) σε δεύτερο χρόνο για να επισημάνει την ανάγκη για εκ νέου όξυνση των «υγειονομικών μέτρων», όταν το «τρίτο κύμα» θα μαστίζει τον πληθυσμό, και θα φτάνει το Ε.Σ.Υ. στα όριά του.

Η οικονομία πρώτα και πάντα!

*

Με την ήπια καταστολή της παρέμβασης στη φιέστα του δήμου Χανίων οι ντόπιες αρχές εκφράζουν την ευθυγράμμισή τους με την κεντρική ρητορική του ελληνικού κράτους: Η επιβολή του συμβολισμού των Χριστουγέννων σημαίνει επισφράγιση συνολικά της κρατικής πολιτικής, με ό,τι αυτή περιλαμβάνει. Η επιστράτευση των μπάτσων, που στα χρόνια της ακροδεξιάς αποτελούν την εμπροσθοφυλακή της φτωχοποίησης, είναι μονόδρομος. Μπροστά στο νέο βάθεμα της επίθεσης, της περαιτέρω υποτίμησης της εργασίας, της επικείμενης λεηλασίας του φυσικού περιβάλλοντος, η ενίσχυση της καταστολής και της επιτήρησης έρχονται να περιορίσουν, ή ακόμα και να προλάβουν, τις επερχόμενες κοινωνικές αντιστάσεις και τους ταξικούς αγώνες.

1) πιο αναλυτικά για το «τρίτο κύμα» στο λινκ: https://apatris.info/poio-trito-kyma/

Πιερ Ατανά

ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΠΑΤΣΟΚΡΑΤΙΑ
Πέμπτη 10/12 – 17.00 – πλατεία Αγοράς