[Χανιά] (UPDATE) Τηλεφωνική αναβίωση της βιομηχανίας διώξεων

από τη συγκέντρωση ενάντια στην καταστολή στην πλατεία Αγοράς, 10/12/2020

Σήμερα, Παρασκευή 11/12/2020, η ασφάλεια Χανίων έβαλε τη δική της πινελιά στη μαζική εκστρατεία τρομοκράτησης του κόσμου του κινήματος. Όντας σε πλήρη ευθυγράμμιση με την κεντρική (κατασταλτική) πολιτική του ελληνικού κράτους, επέλεξε να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά, σε μία ακόμη απόπειρα στοχοποίησης του κόσμου που δεν σιώπα μπροστά στις κρατικές δολοφονίες και την καταστολή, δίνοντάς μας και μία εικόνα για το πώς φιλοδοξούν να διαμορφώσουν τη νέα κανονικότητα στη μετά-covid εποχή της απαγόρευσης των διαδηλώσεων.

Από το πρωί, λοιπόν, έχουν πραγματοποιηθεί τηλεφωνικές κλήσεις κατευθείαν από το αστυνομικό μέγαρο, που ενημερώνουν κόσμο του κινήματος ότι του έχει επιβληθεί πρόστιμο, τόσο για τη συγκέντρωση που κατεστάλη στις 6 Δεκέμβρη (για παραβίαση της απαγόρευσης συναθροίσεων στα πλαίσια των μέτρων για τον covid), όσο και για τη χθεσινή συγκέντρωση εναντία στην κρατική καταστολή (για άσκοπη μετακίνηση), και τον καλούν να περάσει και να τα παραλάβει. Πρόκειται για μία εντελώς παράτυπη διαδικασία, καθώς δεν προκύπτει με κανέναν νόμιμο τρόπο ότι ο κόσμος αυτός παρευρισκόταν και συμμετείχε στις συγκεκριμένες συγκεντρώσεις, ούτε και το αν είχε ή όχι αιτιολογία μετακίνησης.

Από την αρχή του lockdown το τοπικό κίνημα έχει προχωρήσει σε πολλές δράσεις με δημόσια παρουσία, καθώς και σε παρεμβάσεις και μοιράσματα στις γειτονιές, αναδεικνύοντας πως «αυτοί που συστηματικά διαλύουν την υγεία, είναι οι ίδιοι που βγάζουν στον δρόμο την αστυνομία», και πως παράλληλα με τα «υγειονομικά» μέτρα έρχεται ισοπέδωση των εργασιακών κεκτημένων, της παιδείας, κ.ο.κ. Και βέβαια, σε αυτή την ανάλυση αναγνωρίζεται πως η καταστολή παίζει τον ρόλο της κρατικής εμπροσθοφυλακής, που έρχεται για να εξασφαλίσει πως το βάθεμα της επίθεσης σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής (από την εργασία ως την υγεία, και από τον δημόσιο χώρο ως τη λεηλασία του περιβάλλοντος) θα γίνει με τις λιγότερες δυνατές αντιστάσεις. Οι μπάτσοι, πρώτα απ’ όλα, είναι οι προστάτες των αφεντικών. Η παράτυπη διαδικασία στην οποία προχώρησαν σήμερα, δείχνει και την εκδικητική στάση τους απέναντι στο κίνημα, το οποίο δεν δίστασε να βγει στον δρόμο τις προηγούμενες μέρες, αλλά μάλιστα αξίωσε να καλέσει νέα δημόσια συγκέντρωση ενάντια στην καταστολή, επιχειρώντας να στήσει ένα κοινωνικό και πολιτικό ανάχωμα.

Εφιστούμε την προσοχή, κατόπιν επικοινωνίας με δικηγόρο: Κανένας και καμία δεν πρέπει να συναινέσει σε αυτή τη διαδικασία, και δεν πρέπει να δεχτεί να παραλάβει πρόστιμο για παράβαση που δεν βεβαιώθηκε επί τόπου σε φυσικό χώρο και χρόνο. Σε περίπτωση τυπικού ελέγχου στον δρόμο, όπου οι μπάτσοι θα επιχειρήσουν να επιδώσουν πρόστιμο για προηγούμενο χρόνο, αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπογραφεί αν δεν διακρίνεται σαφώς η ημερομηνία της παράβασης με την ημερομηνία επίδοσης/παραλαβής του προστίμου, ενώ καλό είναι να υπογραφεί «με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος».

Update: Σε περίπτωση που κάποιο άτομο λάβει τηλεφωνική κλήση από αστυνομικό τμήμα, καλό είναι να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για την κλήση, όπως για παράδειγμα το ονοματεπώνυμο και τον βαθμό του μπάτσου που καλεί, την υπηρεσία εκ μέρους της οποία κάλεσε, ένα screenshot από την οθόνη του κινητού σε περίπτωση που η κλήση δεν γίνεται με απόκρυψη, ή ό,τι αλλό μπορεί να προκύψει.

Αν δεν αντισταθούμε σε κάθε γειτονιά
θα βγαίνουμε απ’ το σπίτι μας μονάχα για δουλειά

συντακτική ομάδα Χανίων | εφημερίδα δρόμου Άπατρις