O “τυχαίος” θάνατος ενός οπαδού

Το χρονικό μιας δολοφονίας και η προσπάθεια συγκάλυψής της

Στις 14 Σεπτέμβρη του ’14, ημέρα Κυριακή, στον ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στον Ηρόδοτο και τον Εθνικό Πειραιώς στο γήπεδο της Αλικαρνασσού, πέφτει σε κώμα στα 46 του χρόνια, ο οπαδός του Εθνικού και κρητικός στην καταγωγή, Κώστας Κατσούλης. Λίγο πριν είχε βάλει το σώμα του ανάχωμα για να προστατέψει γυναικόπαιδα απ’ την επίθεση μιας μερίδας οπαδών του Ηροδότου. Σύμφωνα με μαρτυρίες εκείνοι δεν σταμάτησαν να τον χτυπούν, χρησιμοποιώντας ακόμα και έναν μεταλλικό κάδο, ακόμα και όταν εκείνος είχε πέσει αναίσθητος στο έδαφος.
Μετά από 2 βδομάδες ο Κώστας έχασε τη μάχη με το θάνατο. Οι γνωματεύσεις για την αιτία του θανάτου φαίνεται να αλλάζουν ανάλογα με το γιατρό και το νοσοκομείο. Κάποιοι είπαν αρχικά πως η βαριά εγκεφαλική αιμορραγία ήταν συνέπεια ρήξεως εγκεφαλικού ανευρύσματος. Κάποιοι όμως διαφώνησαν, λέγοντας πως οι κακώσεις στα χέρια του μαρτυρούν ότι αυτά ήταν η ασπίδα, που δεν κατάφερε να τον προστατεύσει απ’ τα θανατηφόρα χτυπήματα στο κεφάλι.
Ενάμιση περίπου χρόνο μετά, το Δεκέμβρη του 15′, ξεκινάει στα δικαστήρια της Νεάπολης Λασιθίου η δίκη των έξι κατηγορουμένων. Όπως υποστηρίζει η οικογένεια του Κώστα, μέσα στο δικαστήριο επιχειρείται μια «δεύτερη δολοφονία» του, με εμπλεκόμενους τους δικαστές, την αστυνομία και τη Χρυσή Αυγή. Έτσι, η αρχική ασυμφωνία των γιατρών χρησιμοποιείται τώρα ως άλλοθι, ώστε να αποδοθεί ο θάνατος σε φυσικά αίτια και να ελαφρύνουν οι κατηγορίες, ενώ η επίθεση της μερίδας των οπαδών του Ηροδότου παρουσιάζεται σαν «συμπλοκή». Ταυτόχρονα, ένας συγκεκριμένος κατηγορούμενος, που φαίνεται να έχει σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή, επιχειρείται να προστατευτεί. Αυτόπτης μάρτυρας, ο ίδιος θύμα της επίθεσης και επίσης στο κοντινό περιβάλλον της φασιστικής συμμορίας, αλλάζει την αρχική του κατάθεση και λέει πως ο παραπάνω κατηγορούμενος βοήθησε τον Κώστα. Τέλος, αστυνομικοί που βρίσκονταν στη φύλαξη του γηπέδου, ενώ θυμούνται τα πάντα μέχρι την έναρξη του ξυλοδαρμού, φαίνεται να τα ξεχνούν όλα από ‘κεί και ύστερα…

απόσπασμα από την ανακοίνωση του Τηγανίτη Α.Σ.Η.(tiganitis2015.wordpress.com)

Ο Κώστας είναι εδώ

Ο Κώστας δε θα γυρίσει πίσω.
Δε θα γυρίσει πίσω για έναν απλούστατο λόγο. Δεν έφυγε ποτέ!
Δεν έφυγε ποτέ απ’ το μυαλό και την καρδιά μας. Δεν έφυγε γιατί βρίσκεται παντού γύρω μας.
Βρίσκεται στον οπαδό που εκστασιάζεται όταν τραγουδά συντονισμένα με τους υπόλοιπους, αδιαφορώντας αν η «ομάδα του» κερδίζει ή χάνει. Που κάνει εκδρομές από πόλη σε πόλη κι από χώρα σε χώρα, ακόμα κι αν έχει 5 ευρώ στην τσέπη του. Που τα δίνει όλα για την ευχαρίστηση που του χαρίζει μια εκδρομή παρέα με όσους τους ενώνει η αγάπη για την «ομάδα τους». Που χοροπηδάει γυμνός σε μια εξέδρα, ακόμα κι όταν χιονίζει. Που προστατεύει τους «δικούς του» αν βρεθούν σε κίνδυνο, αλλά δε θα επιτεθεί σε κανέναν επειδή φοράει άλλο χρώμα σώβρακο. Γιατί δεν είναι φανατισμένος, ούτε έκανε την ομάδα θρησκεία. Το κάνει απλά γιατί γουστάρει!
Αλλά ο Κώστας δε βρίσκεται μόνο στον οπαδό…
Βρίσκεται στον κοινωνικό αγωνιστή και αντιφασίστα που παλεύει το ναζισμό (με ή χωρίς σβάστικα) ακόμα κι αν παίζει τη ζωή του κορώνα-γράμματα. Έτσι έκανε κι ο Κώστας σε όλη τη ζωή του, μην πτοούμενος από τη μαχαιριά που είχε φάει από χρυσαυγίτες στον Πειραιά το 1996.
Ο Κώστας πλέον βρίσκεται μέσα σε όλους/ες εμάς που παλεύουμε ενάντια στους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας του συντρόφου μας, αλλά και τις ρίζες της ηθικής τους. Μια ηθική η οποία μετά τη δολοφονία του «κράτησε ενός λεπτού σιγή» σε κάποια γήπεδα και έγινε πρωτοσέλιδο ή λίγες γραμμές στις στήλες των εφημερίδων. Μια ηθική που ανέβαλε το επαγγελματικό πρωτάθλημα για μια Κυριακή.
Μια ηθική που επέτρεψε… σε «έγκυρους» αθλητικούς αναλυτές, μπάτσους, δικαστές, μαγαζάτορες αθλητικών συλλόγων, «επώνυμους»… να χύσουν λίγα δάκρυα για τον Κώστα, ανάλογα με το χρόνο και το χώρο που τους επετράπη στη δημόσια σφαίρα του θεάματος.
Η αποκάλυψη της αληθείας είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στο σύντροφο μας.

απόσπασμα από την ανακοίνωση της συλλογικότητας «Χωριά» Β.Δ. Κρήτης (xwriabdk.blogspot.gr)

Σημείωση: Μετά από μια σειρά επεισοδιακών δικών, μέχρι αυτή τη στιγμή επιβλήθηκαν 13 και 16 χρόνια κάθειρξης για δύο από τους κατηγορούμενους, ενώ ακόμη τρία άτομα απαλλάχτηκαν από τη βασική κατηγορία της θανατηφόρας σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Για τον 26χρονο οπαδό του Ηροδότου, που είχε αρχικά αθωωθεί, η δίκη θα επαναληφθεί από μηδενική βάση.