Υγειονομική βόμβα ή εκφασισμός της κοινωνίας

Στη σκιά της αποτυχίας της καταστολής στα νησιά και της εμφάνισης του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στην ελλάδα, ανακοινώνεται για άλλη μια φορά η αντιμετώπιση των μεταναστών με όρους υγειονομικούς από την κυβέρνηση. Προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέρεται πως θα αυξηθούν οι έλεγχοι των συνόρων, θαλάσσιων και χερσαίων, και θα ειδοποιηθούν οι χώρες προέλευσης πως η Ελλάδα δεν μπορεί να δέχεται πλέον παράνομες εισόδους. Ανακοινώνεται επίσης σφράγισμα των συνόρων με πρόσχημα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Παράλληλα κυβερνητικός εκπρόσωπος με τη σειρά του, χαρακτηρίζει τους μεταναστευτικούς πληθυσμούς «υγειονομική βόμβα»” και χρησιμοποιεί τον κορωνοϊό για να συνηγορήσει υπέρ των κλειστών στρατοπέδων συγκέντρωσης, μακριά από τον αστικό ιστό.

  Όσον αφορά βέβαια την πιθανή ύπαρξη κρούσματος σε κάποιο από τα υπερπληθή κέντρα κράτησης, είτε κλειστά είτε ανοιχτά, με τις υγειονομικές παροχές και τις συνθήκες διαβίωσης στα τάρταρα, η αντιμετώπιση του κράτους φαίνεται να μένει στην αποφυγή μετάδοσης στον «υγιή» μη μεταναστευτικό πληθυσμό, αγνοώντας πλήρως την ασφάλεια και την μέριμνα για την υγεία των έγκλειστων. Εν τέλει δηλαδή, αν οι μετανάστριες/ες είναι άρρωστες/οι, ή αν κάποιος στη χώρα τους νόσησε κάποια στιγμή, η αντιμετώπιση δεν είναι η ιατρική βοήθεια αλλά η απομόνωση-φυλάκισή τους.

Ο ιός βέβαια βρήκε το δρόμο του από την καπιταλιστική όαση του Μιλάνου. Στον αντίποδα της ανησυχίας για μετάδοση του ιού από τους μετανάστες, βρίσκεται η ανησυχία πτώσης του τουρισμού και της διάθεσης των golden visa σε επενδυτές. Όσο δηλαδή αποστρέφονται την άφιξη μεταναστών/ριων, τόσο ανησυχούν για την μη άφιξη επενδυτών και τουριστών. Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι οι χειρισμοί που αφορούν τον κορωνοϊό, δεν έχουν να κάνουν πρώτα από όλα με κάποιο υγειονομικό κίνδυνο, αλλά με την διασφάλιση της οικονομίας και την προώθηση της ατζέντας της κυβέρνησης. Ακόμα και στην περίπτωση που ιδωθεί ως ειλικρινής και δίχως σκοπιμότητες η παραπάνω κυβερνητική θέση, έρχεται σε άμεση σύγκριση με τις πρακτικές εξορίας και απομόνωσης των λεπρών σε άλλες εποχές, παρουσιάζοντάς το όμως τεχνηέντως υπό ένα φυλετικό-ταξικό πρόσημο.

Είναι πάγια τακτική των ελληνικών κυβερνήσεων η εργαλειοποίηση της δημόσιας υγείας για την διαχείριση των καταπιεσμένων, και ακόμη περισσότερο των μεταναστών/ριών, όσο και για την προώθηση της ρατσιστικής ιδεολογίας. Τρανταχτά παραδείγματα είναι η δίωξη και διαπόμπευση των γυναικών που χαρακτηρίστηκαν ως οροθετικές το 2012, και η περίπτωση των 300 μεταναστών/ριών απεργών πείνας το 2011.Στην προκειμένη περίπτωση,η νέα εξαγγελία της κυβέρνησης επιτελεί διπλό σκοπό. Αφενός επιχειρεί να νομιμοποιήσει κοινωνικά τις δολοφονίες που έρχονται στο αιγαίο και τη φυλάκιση των μεταναστών στα νέα κλειστά κέντρα, αφετέρου να στρέψει την οργή που κορυφώθηκε της τελευταίες μέρες στο πρόσωπο του «υγειονομικού κινδύνου» των μεταναστών.

Εν ολίγοις όποτε τα αστικοδημοκρατικά κράτη τα βρίσκουν σκούρα, πετάνε το μπαλάκι στα περήφανα υπέρ πατρίδος τέκνα της. Η άνοδος της ακροδεξιάς ρητορείας, δεν έρχεται λοιπόν ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτελεί άμεση απόρροια και στόχο των κρατικών χειρισμών. Είναι η δικαιολόγηση και το μέσο εξόντωσης και εκμετάλλευσης των μεταναστριών/ων. Είναι ακόμα ένας εργαλείο του κράτους, για τη διαχείριση των κρίσεων κάθε μορφής που παράγει ο καπιταλισμός.

«οι Ναζί διέπονταν από το πνεύμα της καθαρίστριας: ήθελαν να καθαρίσουν την κοινωνία από οτιδήποτε θεωρούσαν ανθυγιεινό, ρυπαρό, βρώμικο: τους συφιλιδικούς, τους Εβραίους, τους ομοφυλόφιλους, όσους δεν ήταν άριοι, τους μαύρους, τους τσιγγάνους, τους τρελούς . Πίσω από το όνειρο των Ναζί βρίσκεται το απόλυτο μικροαστικό όνειρο της φυλετικής υγιεινής» *1

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ/ΕΣ

binoi

Υποσημειώσεις:

  1. Βλ . Μισέλ Φουκώ, «Μαρκήσιος Ντε Σαντ . Ο λοχίας του σεξ», μτφρ . Κ . Δεσποινιάδης, Πανοπτι-κόν τχ . 12, Ιανουάριος 2009

https://www.ethnos.gr/ellada/85670_boyleytes-kai-perifereia-lene-ohi-sta-plota-fragmata-gia-metanastes

https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/216266_psahnoyn-akomi-stin-ko

αντλήθηκαν σημεία από ομιλία του Δεσποινιάδη που καταγράφεται στις σημειώσεις της Στέπας τχ.3 εκδόσεις των ξένων

https://left.gr/news/otan-o-pleyris-zitoyse-nekroys-metanastes-sta-synora-vinteo

https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/233006_ektakta-katastaltika-metra-sta-synora-en-onomati-toy-koronoioy