Από το σκίσιμο των μνημονίων στο κλείσιμο των Χ.Υ.Τ.Α.

Στις 8/10/2015 ψηφίστηκε στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός για την διαχείριση των απορριμμάτων Αττικής (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) από την «αριστερή» περιφερειακή αρχή. Ο νέος ΠΕ.Σ.Δ.Α. που ψηφίστηκε και υποτίθεται ότι θα εφαρμοστεί, είναι μια γενικότητα και μια καθόλου δημιουργική ασάφεια. Το μόνο σαφές στον νέο ΠΕ.Σ.Δ.Α. είναι ότι ο Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής θα συνεχίσει να λειτουργεί. Ας δούμε όμως τι προβλέπει για τη Φυλή.

Για την «ικανοποίηση άμεσων αναγκών» προβλέπει ότι για το Δίκτυο Διάθεσης Υπολειμμάτων θα αξιοποιηθεί η χωρητικότητα του υπάρχοντος Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής και, σύμφωνα με τον Ν.3164/2003, χώρων που έχουν εγκριθεί ως κατάλληλοι για Χ.Υ.Τ.Υ.. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει επέκταση της χωρητικότητάς του, με την δημιουργία νέας Γ’ φάσης με επιπλέον λάκκους υποδοχής σκουπιδιών. Επίσης, με την ψήφιση του Ν.3164/2003 για την αξιοποίηση των λατομείων της Αττικής, μπαίνει στο παιχνίδι και το λατομείο Μουσαμά. Άρα από εκεί που η πρώτη «αριστερή» περιφέρεια έλεγε ότι ο Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής θα κλείσει, τώρα ψηφίζει την επέκτασή του.

Ένα άλλο ζήτημα το οποίο ταλανίζει την Φυλή και τις τριγύρω γειτονιές, είναι η λειτουργία του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης – κομποστοποίησης (Ε.Μ.Α.Κ.), λόγω του ότι ο νέος ΠΕ.Σ.Δ.Α. προβλέπει την επέκταση της δυναμικότητάς του. Το Ε.Μ.Α.Κ. πρέπει να τονιστεί ότι λειτουργεί από το 2004 χωρίς άδεια λειτουργίας και χωρίς πιστοποιητικό πυρασφάλειας, ενώ η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) έχει λήξει από τις 31/12/2013. Πρέπει να πούμε εδώ ότι το Ε.Μ.Α.Κ. δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα καθώς και λυματολάσπη από την Ψυττάλεια, και παράγει χαρτοπλαστική μάζα (RDF) και ένα «τυφοειδή κομπόστ», τα οποία θάβονται στον Χ.Υ.Τ.Α., αφού σαν παράγωγα είναι παντελώς άχρηστα και η θέση τους είναι δίπλα στα υπόλοιπα σκουπίδια. Επιπλέον, με βάση την υπ’ αριθμόν 17480/11-09-2014 απόφαση, ο αποτεφρωτήρας δέχεται ιατρικά απόβλητα άκρως μολυσματικά απ’ όλη την Ελλάδα.

Και σαν μην φτάνουν όλα τα παραπάνω, ο νέος Π.Ε.Σ.Δ.Α. προβλέπει την περαιτέρω «αξιοποίηση» του εργοστασίου βιοαερίου, το οποίο παράγει ηλεκτρικό ρεύμα από τα στραγγίσματα σύμμεικτων σκουπιδιών. Περίεργο λοιπόν δεν είναι ότι ο Ε.Σ.Δ.Ν.Α. (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) πληρώνει υπέρογκα ποσά στην Δ.Ε.Η. για κατανάλωση ρεύματος;

Ακόμα πιο περίεργο όμως είναι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, που «τιμωρεί» την Ελλάδα με πρόστιμα για το χάλι του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής, μέσω του νέου Π.Ε.Σ.Δ.Α. θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την επί 55 χρόνια μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην Ευρώπη.

Αναλυτικότερα , ο νέος ΠΕ.Σ.Δ.Α. αναφέρει:

• Για το Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής προβλέπει ότι για το Δίκτυο Διάθεσης Υπολειμμάτων θα αυξηθεί η χωρητικότητα του υπάρχοντος Χ.Υ.Τ.Α. (για την ικανοποίηση άμεσων αναγκών) ή και χώρων που έχει ήδη εγκριθεί η καταλληλότητά τους ως Χ.Υ.Τ.Υ. (Ν. 3164/2003). Αυτό σημαίνει ότι εκτός της ήδη υφιστάμενης Α’ φάσης, της οποίας εξαντλείται η χωρητικότητα, θα γίνει επέκτασή της με δημιουργία νέας Γ’ φάσης, με επιπλέον λάκκους υποδοχής σκουπιδιών. Επιπλέον, θα χρησιμοποιηθεί και το λατομείο Μουσαμά, όπως προβλέπει ο νόμος Ν. 3164/2003, ο οποίος ήδη εγκρίνει το λατομείο «ως κατάλληλη θέση για την υποδοχή των υπολειμμάτων από τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων». Να σημειώσουμε ότι στη σελίδα 94 του νέου ΠΕ.Σ.Δ.Α. αναφέρεται ότι ο Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής λειτουργεί κανονικά, ενώ η άδεια λειτουργίας του έχει λήξει από 15/9/2015, βάσει της παράτασης που έδωσε o  Γιάννης Σγουρός στην αρχική υπ’ αριθμόν 2288/29-9-2010 απόφαση του πρώην Νομάρχη Αριστείδη Αρκουδάρη. Τέλος, στις 26/2/2016 αναρτήθηκε στο διαδικτυακό χώρο της Περιφέρειας Αττικής η απόφαση για ανανέωση της άδειας λειτουργίας της Α’ Φάσης του 2ου Χ.Υ.Τ.Α. Δυτικής Αττικής και τροποποίηση αυτής με προσθήκη των κυττάρων Β3-Β6 της Β’ Φάσης του 2ου Χ.Υ.Τ.Α. στη θέση «Σκαλιστήρι» του Δήμου Φυλής.

• Για το Ε.Μ.Α.Κ. (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης – Κομποστοποίησης) Φυλής: Ο νέος ΠΕ.Σ.Δ.Α. προβλέπει την επέκταση της δυναμικότητάς του σε 400.000 χιλιάδες τόνους ετησίως. Η κατασκευή του κόστισε παραπάνω από 80.000.000€ και λειτουργεί από το 2004 χωρίς άδεια λειτουργίας και χωρίς πιστοποιητικό πυρασφάλειας, ενώ η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) έχει λήξει από 31/12/2013. Το Ε.Μ.Α.Κ. δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα (σκουπίδια) καθώς και λυματολάσπη από την Ψυττάλεια, και παράγει μια χαρτοπλαστική μάζα (RDF) και ένα «τυφοειδές κομπόστ», τα οποία θάβονται στη χωματερή. Επίσης, η διαφάνεια και η καταπολέμηση της διαφθοράς, που επικαλούνται οι τωρινοί εξουσιαστές-γραφειοκράτες, πάνε περίπατο, αφού το έργο ανατέθηκε απευθείας στους ίδιους εργολάβους (κοινοπραξία εταιρειών Ηλέκτωρ ΑΕ – ΘΓ Λώλος – Χ. Τσομπανίδης ΟΕ – ΑΡΣΗ ΑΕ).

•Για τον αποτεφρωτήρα: Με βάση την υπ’ αριθμόν 17480/11-9-2014 απόφαση, ο αποτεφρωτήρας δέχεται ιατρικά απόβλητα άκρως μολυσματικά απ’ όλη την Ελλάδα. Ο νέος ΠΕ.Σ.Δ.Α. προβλέπει την περαιτέρω αξιοποίηση της μονάδας. Να σημειώσουμε ότι το Ε.Μ.Α.Κ. κι ο αποτεφρωτήρας είναι συμφερόντων του εθνικού εργολάβου. Επιπρόσθετα, ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α. αποφάσισε την εκμίσθωση-παραχώρηση της λειτουργίας του αποτεφρωτήρα υγειονομικών αποβλήτων στη Φυλή για 3+3 χρόνια (μονομερής δυνατότητα ανανέωσης της σύμβασης).

•Για το εργοστάσιο βιοαερίου: Στο νέο ΠΕ.Σ.Δ.Α. αναφέρεται ότι από την καύση του βιοαερίου που προέρχεται από τα στραγγίσματα των σύμμεικτων σκουπιδιών παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα, και άρα εννοείται ότι δεν πρόκειται να κλείσει. Απορίας άξιο είναι ότι αφού παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα, γιατί το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για το Ε.Μ.Α.Κ. πληρώνεται από τον Ε.Δ.Σ.Ν.Α. (π.χ. για την περίοδο από την 1/5/2014 έως 30/6/2014 πληρώθηκε το ποσό των 211.290 ευρώ);

•Για τα αντισταθμιστικά οφέλη: Έχει ήδη παρθεί απόφαση από το Δ.Σ. του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη 36.270.000 ευρώ στο δήμο Φυλής (απόφαση 10/28-8-2015).

Άξιο αναφοράς είναι ακόμα πως οι εργολάβοι έχουν δεσμευτεί για έργα 3.000.000€ στις εγκαταστάσεις του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση λειτουργίας του Ε.Μ.Α.Κ. και την παράλληλη λειτουργία και των 3 γραμμών παραγωγής, που θα αποφέρει αύξηση του ποσοστού κέρδους των κεφαλαιούχων, μέσω αύξησης της «απόλυτης» υπεραξίας (επιμήκυνση χρόνου εργασίας) που καρπώνονται από την εργασία, αλλά και της «σχετικής» υπεραξίας (αύξηση παραγωγικότητας). Κι επειδή κάποιοι θα μιλήσουν για επιπλέον θέσεις εργασίας και μείωση της ανεργίας, θα τους απαντήσουμε πως η ποιότητα της ζωής μας, εξαιτίας της καρκινοχωματερής, έχει μειωθεί δραματικά και ότι δεν την διαπραγματευόμαστε ούτε με γραφειοκράτες, ούτε με κεφαλαιοκράτες.

Η βάση για την διαχείριση απορριμάτων όπως αυτή καθιερώθηκε στο υπάρχον καπιταλιστικό σύστημα, στηρίζεται στην αρχή «Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ». Όπου οι νομικά υπόχρεοι φορείς για τη διακίνηση και παραγωγή υλικών συσκευασίας και υλικών που είναι εν δυνάμει χρήσιμα και μπορούν να αξιοποιηθούν, θα πρέπει να επιβαρύνονται οικονομικά, με βάση την ποσότητα και το είδος των υλικών συσκευασίας που διαθέτουν στην αγορά. Ο ρυπαίνων όμως δεν επιβαρύνεται οικονομικά, αντιθέτως κερδίζει από την ίδια τη ρύπανση που παράγει. Αφομοιώνοντας στους κόλπους της αγοράς και του ανταγωνισμού την ίδια την ανακύκλωση, την ιδιωτικοποιούν και την χρησιμοποιούν με τους δικούς τους όρους για το οικονομικό όφελός τους. Το κεφάλαιο πρασινίζει και ο καπιταλισμός ντύνεται με το περιβαλλοντικό προσωπείο. Οι ίδιοι που παράγουν τα σκουπίδια αναλαμβάνουν την διαχείριση της ανακύκλωσης, και όχι λόγω περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Το δάχτυλο που τους έδειχνε, λέγοντας ο ρυπαίνων πληρώνει, γίνεται δικό τους και το στρέφουν σε οποιαδήποτε κατεύθυνση θέλουν. Παίρνουν λοιπόν τον έλεγχο της επιτήρησης στον τρόπο που παράγουν οι επιχειρήσεις τους, αποκτούν το μονοπώλιο των απορριμμάτων, που πλέον έχουν τιμή, τσιμπάνε τις χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσής, μετακυλύουν το κόστος κατασκευής και διαχείρισης των έργων στους εκμεταλλευόμενους. Υπονομεύουν κάθε προσπάθεια εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων με κοινωνικό έλεγχο και συμμετοχή. Μέσα στο υπάρχον καπιταλιστικό σύστημα δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από αυτούς που το συντηρούν.

Όσο επικρατεί το υπάρχον σύστημα και η οργάνωση της κοινωνίας είναι κάθετη, τα απορρίμματα θα αντιμετωπίζονται σαν προϊόντα, και θα παραμένουν στον φαύλο κύκλο του χρήματος. Επομένως, τα κέρδη από την διαχείριση των απορριμάτων τα καρπώνεται η άρχουσα τάξη. Για εμάς η λύση βρίσκεται στην οριζόντια δόμηση της κοινωνίας, δηλαδή μέσω της αυτοοργάνωσης, όπου θα απεμπλακούν τα απορρίμματα από τον κύκλο του χρήματος, και έτσι θα χαθεί το καπιταλιστικό πρόσημο από τη διαχείριση των απορριμάτων. Ως εκ τούτου, στόχος θα είναι η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το περιβάλλον χωρίς την κατασπατάληση των φυσικών πόρων, και όχι η άντληση υπεραξίας από την άρχουσα τάξη ή το κράτος. Όλα τα παραπάνω μπορούν να επιτευχθούν με αιχμή την ελευθεριακή παιδεία, μέσω της οποίας οι άνθρωποι θα αποτινάξουν τον ρόλο του καταναλωτή. Μέρος της λύσης είναι η κομποστοποίηση, η διαλογή στην πηγή και η επαναχρησιμοποίηση των υλικών που προορίζονται για τους κάδους των απορριμάτων. Το σημαντικότερο όμως είναι να παύσουν να αποτελούν τα απορρίμματα προϊόν, γιατί για όσο θα αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο, τόσο θα χρειάζεται να υπάρχουν χωματερές για να συγκεντρώνονται τα σκουπίδια.

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ Χ.Υ.Τ.Α. ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ

Ζώνη Ε’
Αναρχική ομάδα από τα Άνω Λιόσια