Σεβασμός στη ιστορία μας

Όλα είναι θέμα παιδείας. Αυτό το πιστεύουν πολλοί. Σίγουρα το πιστεύουν αυτοί που διαχειρίζονται τα νήματα στον σύγχρονο κόσμο. Έτσι, για να επιτύχουν τη χειραγώγηση της μάζας και να ελέγξουν την τεραστία δύναμη που διαθέτει, έχουν θέσει ως βασικό στόχο να εξαλείψουν την ουσιαστική παιδεία και διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου. Η προσπάθεια δεν είναι καινούργια, έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Ο βασικός τους στόχος είναι να ξεγελάσουν τους ανθρώπους και να τους πλασάρουν ένα σύστημα αξιοκρατικό δήθεν, που θα τους προσφέρει πλήρη γνώση, και θα καταφέρνει να βγάζει εξειδικευμένους επιστήμονες. Με αυτήν τη δικαιολογία θα πετύχουν τον σκοπό τους, και αυτοί οι επιστήμονες θα είναι και ανιστόρητοι, και δεν θα έχουν καθόλου κριτική σκέψη σε αυτά που θα κλιθούν να αντιμετωπίσουν καθημερινά. Όπως είναι πλέον γνωστό, για να εξαλείψεις έναν πολιτισμό χρειάζεται να τον κανείς να ξεχάσει την ιστορία του και τη γλώσσα του. Πράγμα το οποίο συμβαίνει με αργά και μεθοδικά βήματα.

Συστηματικά στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει μια σταδιακή προσπάθεια απαξίωσης της παιδείας, και «δήθεν» εισαγωγή νεοφιλελεύθερων μεθόδων και πρακτικών, που θα την εκσυγχρονίσουν και θα την κάνουν καλύτερη. Θα σταθώ όμως στις τελευταίες ειδήσεις που αφορούν το πολυνομοσχέδιο και τη μετάδοση μαθημάτων εντός σχολικής τάξης. Γίνονται μεθοδικά βήματα ώστε η μάζα να το δεχτεί και να πιστέψει ότι είναι μια καλή ενέργεια που θα οδηγήσει στην καλή και σωστή ανάπτυξη και μόρφωση των παιδιών μας.

Οι δάσκαλοι θα είναι πλέον χαμογελαστοί υπάλληλοι που στόχος τους θα είναι να ικανοποιήσουν τους πελάτες-μαθητές, ώστε να συνεχίσουν να παίρνουν τον μισθό τους, και αν είναι καλοί ίσως πάρουν και μπόνους.

Εδώ και χρόνια έχουμε ξεπουλήσει και έχουμε χάσει αρκετά ιδανικά που κατακτήθηκαν με πολλούς αγώνες και τολμώ να πω και με αίμα. Ας βάλουμε ένα φρένο σε αυτή την κατρακυλά και ας σώσουμε το τελευταίο προπύργιο -πριν μας κατακτήσουν ολοκληρωτικά- που είναι η παιδεία μας. Πρέπει να θέλουμε να μετατρέψουμε αυτή την εξέγερση που κάναμε πριν από χρόνια σε επανάσταση, και να σταματήσουμε τη λεηλασία του πολιτισμού μας. Η δύναμή μας είναι μόνο η μάζα, με αυτή θα κερδίσουμε όλους τους αγώνες. Όταν είμαστε όλοι μαζί κάνουμε θαύματα. Ας σεβαστούμε επιτέλους την ιστορία μας.

Γκουγκουλάκης Ιωάννης, εκπαιδευτικός-ΠΕ83